Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Foka van Loon

Het nieuwe vaderland, druk 1, 142 blz.
In Het nieuwe vaderland, door Foka van Loon, maken we kennis met een familie uit Indonesië, die voorgoed naar Nederland komt. De Nederlandse vader is in een jappenkamp omgekomen. Zijn Javaanse vrouwtje krijgt met haar vier kinderen aanvankelijk een zolderkamer in een mooi hotel toegewezen, waar zij door de hotelhoudster zeer onheus bebehandeld worden. Gelukkig krijgen zij na verloop van tijd een gedeelte van een huis, ergens op het platteland. Eerst staat de bevolking erg onwennig tegenover hen, maar gelukkig worden zij, vooral dank zij het vijfjarige jongste broertje Han, door de bewoners aanvaard. Het boek heeft een zeer positieve christelijke inslag. Bij al haar misère houdt moeder vast aan Toewan Jezus. Het oudste dochtertje, de vijftienjarige Lydie, moet tenslotte erkennen dat O. L. Heer steeds helpt en ook zij gaat "het nieuwe vaderland" waarderen. Taal en stijl zijn vrij goed. Alleen zegt de moeder, die het Nederlands niet goed machtig is, soms al te wijze dingen in zeer moeilijke bewoordingen. (geb. f 3,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1959-60

Open IDIL-Gids.

Foka van Loon

Het nieuwe vaderland, druk 1, 142 blz.
gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Mevrouw Verbruggen heeft haar Nederlandse man verloren in Indonesië en moet met haar vijf kinderen repatrieren. Eerst warden ze ondergebracht in een hotel, maar later krijgen ze op een klein dorpje een woning. Dat gaat niet allemaal vanzelf! Strekking: Het is een hele beproeving oni huis en haard te moeten verlaten en overgeleverd te worden aan de naastenliefde van anderen. Alleen wie op de Heere betrouwt, vindt kracht en geduld in alle teleurstellingen.
Conclusie: Een boekje dat ons de harde, werkelijkheid van het leven der gerepatrieerden laat zien, maar ook beschaamd maakt, om wat wij tekort kunnen schieten en een eenvoudig geloof vermag.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.