Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.S. Dondorp-Tazelaar

Het nieuwe zusje, druk 1, 45 blz.
G. K. 0. 7 t. d. t. f 025, gec. f 0.35. Omdat het regent, is het voor Dik en Jaap een ongezellige dag, nu ze niet buiten kunnen zijn en Moeder te bed ligt. Gelukkig komen er een paar tantes, die ze meenemen en ze een prettigen namiddag bezorgen. Bij hun thuiskomst worden ze verrast met de boodschap, dat ze een zusje gekregen hebben. Ze mogen het even zien en zijn er heel blij mee. Vader is dominee en als het Zondag is, wordt zusje gedoopt. De jongens mogen mee naar de kerk om daarvan getuigen te zijn en later vertelt Moeder hun de beteekenis van den doop. De inhoud is voor de kleintjes zeker aantrekkelijk, omdat het alles hun kleine leventje en hun kleine belangetjes betreft. Het boekje geeft een stukje echt kinderleven in een gezond Christelijk millieu; het is levendig en prettig verteld. We hebben al vaak gevraagd om verhalen waarin de beteekenis van den Doop wordt uiteengezet. Hier hebben we dan eindelijk het begeerde. Daar zijn we dankbaar voor. Het is echter heelemaal niet gemakkelijk jonge kinderen eenig begrip van den Doop te geven; daarom komt het ons voor, dat Moeder toch nog wel iets meer had kunnen zeggen. Ze zegt alleen, dat de beteekenis is, dat het kindje des Heeren eigendom is en Hem liefhebben moet. Ons dunkt, dat ze ook had moeten spreken van den Heere Jezus, die het hart van alle zonden wil reinigen, gelijk het water de onreinheid van het lichaam wegneemt. We raden de auteur dan ook aan, bij een herdruk, kort en eenvoudig den persoon en het werk van Christus in het licht te stellen: het evangeliseerend element zal er stellig door worden versterkt. De uitvoering is zeer te prijzen; de blad-illustratie maakt een artistieken indruk; de plaatjes zijn origineele potloodteekeningen. We bevelen dit boekje om zijn goede kwaliteiten hartelijk voor onze Kerstuitdeeling aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

J.S. Dondorp-Tazelaar

Het nieuwe zusje, druk 1, 45 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 6 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: In het gezin van den Predikant is een zusje geboren. Dik, Jaap en Arie gaan met de tante's Attie en Corrie van middag op visite. 's Avonds thuisgekomen, vernemen zij de tijding van het nieuwe zusje, dat Dieneke heet. De jongens zijn vol blijdschap over die heugelijk nieuws. En als zij het nieuwe zusje hebben gezien, gaan zij spoedig naar bed. Dirk en Jaap mogen mede naar de kerk als zusje gedoopt wordt. Na kerktijd vertelt moeder wat het beteekent gedoopt te zijn. Algemeene op- of aanmerkingen: Het is een heel kinderlijke vertelling. Het deed ons goed, dat Moeder de jongens vertelde, over het verbond, dat de Heere reeds in de jeugd met gedoopte kinderen opricht. Toch staat ons zulk een dooppractijk, waarbij moeder thuis blijft, terwijl het kind nog amper eenige dagen oud is, niet aan. Het richt teveel naar Rome. Hier komt de practijk van de veronderstelde wedergeboorte teveel in uit, die in onze kringen niet thuis hoort.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
J.S. Dondorp-Tazelaar

Het nieuwe zusje, druk 2, 40 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. Omdat het regent, is het voor Dik en Jaap een ongezellige dag, nu ze niet buiten kunnen zijn en Moeder te bed ligt. Gelukkig komen er een paar tantes, die ze meenemen en ze een prettigen namiddag bezorgen. Bij hun thuiskomst worden ze verrast met de boodschap, dat ze een zusje gekregen hebben. Ze mogen het even zien en zijn er heel blij mee. Vader is dominee en als het Zondag is, wordt zusje gedoopt. De jongens mogen mee naar de kerk om daarvan getuigen te zijn en later vertelt Moeder hun de beteekenis van den doop. De inhoud is voor de kleintjes zeker aantrekkelijk, omdat het alles hun kleine leventje en hun kleine belangetjes betreft. Het boekje geeft een stukje echt kinderleven in een gezond Christelijk milieu; het is levendig en prettig verteld. We hebben al vaak gevraagd om verhalenwaar in de beteekenis van den doop wordt uiteengezet. Hier hebben we dan eindelijk het begeerde. daar zijn we dankbaar voor. Het is heelemaal niet gemakkelijk jongen kinderen eenig begrip van den doop te geven; daarom prijzen we het, dat de Schrijfster hier een poging waagt, die te prijzen is. De doop moet onze kinderen van de kinderen der ongeloovigen onderscheiden. De uitvoering is buitengewoon fraai; de blad-illustratie maakt een artistieken indruk; de omslag en de potloodteekeningen zijn origineel. We geven dit mooie boekje gaarne onze warme aanbeveling.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

J.S. Dondorp-Tazelaar

Het nieuwe zusje, druk 2, 40 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 7-9 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: In het gezin van den Predikant is een zusje geboren. Dik, Jaap en Arie gaan met de tante's Attie en Corrie vanmiddag op visite. 's Avonds thuisgekomen, vernemen zij de tijding van het nieuwe zusje, dat Dieneke heet. De jongens zijn vol blijdschap over dit heugelijk nieuws. En als zij het nieuwe zusje hebben gezien, gaan zij spoedig naar bed. Jaap en Dirk mogen mede naar de kerk als zusje gedoopt wordt. Na kerktijd vertelt moeder wat het beteekent gedoopt te zijn. Algemeene op- of aanmerkingen: Het is een heel kinderlijke vertelling. Het deed ons goed, dat Moeder de jongens vertelde over het verbond, dat de Heere reeds in de jeugd met gedoopte kinderen opricht. Toch staat ons zulk een dooppractijk, waarbij moeder thuis blijft, terwijl het kind nog amper eenige dagen oud is, niet aan. Het richt teveel naar Rome. Hier komt de practijk van de veronderstelde wedergeboorte teveel in uit, die in onze kringen niet thuis hoort. Nieuwe spelling.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
J.S. Dondorp-Tazelaar

Het nieuwe zusje, druk 3, 40 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6-8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: In het gezin van den Predikant is een zusje geboren. Dik, Jaap en Arie gaan met de tantes Attie en Corrie vanmiddag op visite. 's Avonds thuisgekomen, vernemen zij de tijding van het nieuwe zusje, dat Dieneke heet. De jongens zijn vol blijdschap over dit heugelijk nieuws. En als zij het nieuwe zusje hebben gezien, gaan zij spoedig naar bed. Dirk en Jaap mogen mede naar de kerk als zusje gedoopt wordt. Na kerktijd vertelt moeder wat het beteekent gedoopt te zijn. Algemeene op- of aanmerkingen: Het is een heel kinderlijke vertelling. Het deed ons goed, dat Moeder de jongens vertelde over het verbond, dat de Heere reeds in de jeugd met gedoopte kinderen opricht. Toch staat ons zulk een dooppraktijk, waarbij moeder thuis blijft, terwijl het kind nog amper eenige dagen oud is, niet aan. Het richt teveel naar Rome. Hier komt de practijk van de veronderstelde wedergeboorte teveel in uit, die in onze kringen niet thuis hoort.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.