Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronIna van Veen-van der Vlies

Het kerstfeest op de zolder, druk 1, 30 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Doordat Mieneke's vader in Duitsland plotseling ziek wordt, moet moeder er heen en komt Mieneke bij tante Mien. Zij is het middel in Gods hand om haar neefjes in aanraking te brengen met het heerlijke Evangelie en dat wel op een "versierde" zolder. Strekking: God maakt ook gebruik van de "kleinen". Gebruik 1 x kerstboom.
Conclusie: Een in goed proza geschreven boekje. Kinderen van 6 á 8 jaar zullen het met spanning lezen. Toch had het wel wat positiever mogen zijn. 't Gaat alles vrij gemakkelijk. 't Is wel Kerstevangelisatielectuur, daarom:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
Ina van Veen-van der Vlies

Het kerstfeest op de zolder, druk 2, 30 blz.
prijs 50 cent in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Mieneke moet, omdat moeder op bezoek gaat naar vader, die in een ziekenhuis in Duitsland ligt, de Kerstdagen doorbrengen bij tante. Ondanks het verdriet om vader viert ze met haar neefjes Kerstfeest op de versierde zolder en later op de Zondagsschool en heeft ze toch een gezegend Kerstfeest. Mede door Mineke's optreden komt tante tot andere gedachten en komen de neefjes op de Zondagsschool. Strekking: De schrijfster laat op eenvoudige wijze uitkomen, hoe een getuigenis van een kind anderen tot zegen kan zijn. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Het thema is wel wat afgezaagd. Het lijkt alles ook wel wat overdreven. Het boekje is wel leuk geschreven en heeft verder wel een goede inhoud. Geschikt voor jongens en meisjes van 6-8 jaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.
Ina van Veen-van der Vlies

Het kerstfeest op de zolder, druk 3, 32 blz.
6 t.d.t., G.K.O., M. 6-10 j., (zie B.B. 1960). De betekenis van de zondagsschool komt te voorschijn, al wordt die wat eenzijdig op het kerstfeest betrokken. Een gebrek daarbij is, dat het kerstwonder schuil gaat. Voor de kleintjes aanbevolen

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Ina van Veen-van der Vlies

Het kerstfeest op de zolder, druk 4, 32 blz.
prijs in slappe omslag f 0,50; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Mieneke's vader, die op Duitsland vaart, wordt plotseling ziek. Haar moeder gaat haar man verzorgen. Mieneke logeert bij haar oom en tante, die ongelovig zijn. Met haar neefjes organiseert zij op zolder toch een kerstviering. Dit feest is voor tante van beslissende betekenis. Zij gaat naar de kerk. Strekking: Evangeliserende strekking. Invloed van het christen zijn op een gezin, dat van de kerk vervreemd is. Godsdienstig en opvoedkundig goed. Geen kerstboom, wel kerstversiering.
Conclusie: Voor 6-8-jarigen geschikt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
Ina van Veen-van der Vlies

Het kerstfeest op de zolder, druk 4, 32 blz.
prijs in slappe omslag f 0,55; jongens-en meisjesboek.
Inhoud: Mienekes moeder moet naar haar zieke man, die in een Duits ziekenhuis ligt. Mieneke logeert met de Kerstdagen bij tante Mien. Dit gezin is van het geloof afgedwaald, de bijbel is een ongebruikt boek. Toch viert Mieneke met haar twee neefjes Kerstfeest op de zolder. Het ontroert tante Mien en ze neemt de drie kinderen mee naar het Kerstfeest van Mienekes Zondagsschool. Strekking: Een klein kind brengt in haar eenvoud het Kerstevangelie in een onkerkelijk gezin. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Evangeliserend boekje. Kerstboodschap centraal. Goed boekje voor de kleintjes.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.