Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronMarian van Bergen

Het rare kind, druk 1, 65 blz.
prijs f 1,-; gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Het nieuwe kind op school, Dirkje Veldman, is een echte "rare": ze bemoeit zich met niemand en ziet er slordig en vies uit. Maar op zekere dag ontdekken Ankie en Lies hoe 't komt dat Dirkje zo "raar" is: vader is overleden, moeder zit in een inrichting en het "rare" kind woont bij ziekelijke grootouders in bittere armoede. Dan gaan ook de grote mensen zich er mee bemoeien en komt voor Dirkje alles heel goed. Strekking: Kinderen (en ouderen!) oordelen vaak alleen maar naar het uiterlijk en komen dan tot wrede veroordeling en miskenning. Nadere kennismaking leidt echter tot begrip en tot bewogenheid. Barmhartigheid om Christus' wil vindt wegen om te helpen. Bovendien doet confrontatie met de armoede van anderen het eigen goede dankbaar waarderen!
Conclusie: Vlot verteld verhaal met goede karakterbeschrijvingen. De opvoedkundige strekking is uitstekend; de godsdienstige is hier en daar wat oppervlakkig. De liefde van de Goede Herder tot het "verlorene" komt goed uit. Misschien is de oplossing van "het geval Dirkje" een tikje erg vlot.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1954

Open Boekbeoordeling.
Marian van Bergen

Het rare kind, druk 2, 65 blz.
prijs f 1,10; gebonden; meisjesboek.
Inhoud: In de klasse van Ankie en Lies zit een haveloos meisje, Dirkje. De twee vriendinnen komen met haar in contact door haar ziekte: ze blijkt dan op een haveloos zolderkamertje te wonen bij haar grootouders. Door toedoen van Ankies vader krijgt ze pleegouders. Strekking: Het is verkeerd om als kind al te denken: "ben ik mijns broeders hoeder?", ook al lijkt alles tegen iemand te getuigen. Weldoen maakt gelukkig.
Conclusie: Een opvoedkundig boekje, waar onze meisjes wel wat uit kunnen leren. Het wijst op het voorbeeld en werk van de goede Herder, maar is een beetje te mooi.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.