Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marian Schalk-Meijering

Het rode huis, druk 1, 106 blz.
leeftijd vanaf plm. 10 jaar, gebonden, 8 mooie zwart-wit tekeningen van Jaap Kramer, geschikt voor meisjes. Prijs f 12,25.
Inhoud: De hoofdpersoon in dit verhaal is Inger, een meisje van 13 jaar. Haar moeder was een Zweedse, haar vader is een Nederlander. Inger is in Zweden geboren en heeft daar tot haar 4e jaar gewoond. Toen overleed haar moeder. Omdat haar vader door zijn werk bijna nooit thuis kan zijn, is Inger toen liefderijk opgenomen bij haar opa en oma in Nederland. Na enkele jaren verkopen opa en oma hun huis aan hun jongste dochter Lonneke, die gaat trouwen met Jeroen. Zelf gaan ze naar een bejaardenwoning, maar Inger mag bij haar tante en oom blijven wonen. Wanneer haar vader zijn familie in Zweden weer gaat bezoeken, mag Inger met hem mee. Ze ziet er wel erg tegenop, maar het valt haar geweldig mee. Ze kan het heel goed vinden met haar tante Brita (zus van haar moeder), haar oom Per en haar neefjes en nichtjes. Zij wonen in een mooi rood huis. Haar vader besluit zelfs in hetzelfde dorp ook zo'n mooi rood huis te kopen.
Conclusie: Een aardig meisjesverhaal. De godsdienstige strekking vind ik echter vrij zwak. Op slechts een enkele bladzijde komt dit met een enkele zin aan de orde. Op blz. 52 staat in de op één na laatste regel een onjuistheid: het woord "zus" moet zijn "tante". Op blz. 72 laat de schrijfster een lerares zeggen, als er in het klaslokaal een blikje cola is omgestoten: "Zonde, ga maar een dweil halen." Ik vind het gebruik van het woord "zonde" in zo'n geval beslist onjuist.
Eindoordeel: aanbevolen. Kr. a/d IJ. W.M.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1993

Open Boekbeoordeling.