Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A.G. Lameris-Bolt

Het rode sleetje, druk 1, 78 blz.
prijs f 1,05; gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Een meisje ziet voor een winkel een rood sleetje staan en wil dat graag hebben. Ze zet het op haar verlanglijst voor Sinterklaas. Als ze het heeft, krijgt ze er een ongeluk mee - omdat ze ongehoorzaam was. Strekking: De auteur laat zien hoe lang het duurt vóór ze het krijgt. Want ze moet leren dat niet alleen belangrijk is dat ze zelf wat krijgt, maar dat ze ook blij moet zijn met wat anderen krijgen.
Conclusie: Er heerst een goede gezinssfeer. Het is goed geschreven. Maar voor onze Z.S, niet aan te bevelen: Sinterklaasfeest beslaat een groot deel van het boek. Kerstboom. Is in 't gezang op pag. 63, 2e regel, geen gevaar voor de gedachte aan algemene verzoening? De eigenlijke betekenis van Christus' werk wordt verzwegen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
A.G. Lameris-Bolt

Het rode sleetje, druk 1, 78 blz.
A. G.Lameris-Bolt schreef Het rode sleetje. Hannie krijgt met Sinterklaas een rood sleetje. Van een gevaarlijke helling glijdend komt ze in botsing met een transportfiets. Na enkele weken is ze zo ver hersteld dat ze het Kerstfeest kan meevieren in huiselijke kring. Een lief verhaaltje, misschien soms iets zoetig.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.

A.G. Lameris-Bolt

Het rode sleetje, druk 2, 78 blz.
prijs gebonden f 1,20; meisjesboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Hannie krijgt als St. Nicolaascadeau een rood sleetje. Bij 't sleeën vergeet ze haar broertje en ze krijgt, door eigen schuld, een ongeluk. Ze heeft berouw en met Kerstfeest wordt alles weer goed. Strekking: Ongehoorzaamheid wordt gestraft. Het kost vaak moeite om te leren iets voor een ander over te hebben. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Aardig beschreven. Wat het godsdienstig gehalte betreft is het geheel wat zoetelijk.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
A.G. Lameris-Bolt

Het rode sleetje, druk 3, 78 blz.
prijs f 1,50 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Hannie ziet met Sinterklaas haar grote wens vervuld: ze krijgt het rode sleetje, dat ze zo vaak in een etalage begerig bekeken had. Alleen maar: als ze er met haar slee op uit gaat, handelt ze eerst in ongehoorzaamheid aan moeders bevel, vergeet ook nog voor haar kleine broertje te zorgen en krijgt een ongeluk. Dan ziet ze haar verkeerdheid wel in en heeft berouw. Straks wordt het nog een blij Kerstfeest. Strekking: Hannie moet leren, meer aan anderen te denken en voor een ander wat over te hebben. Dat is een moeilijke les.
Conclusie: Goed verhaal over een prettig gezin. Het besteedt m.i. teveel aandacht aan Sinterklaas, terwijl de Kerstfeestviering weer niet kan plaats hebben zonder een kerstboom.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
A.G. Lameris-Bolt

Het rode sleetje, druk 3, 78 blz.
Het rode sleetje door A.G. Lameris-Bolt. Hanneke krijgt met Sinterklaas het felbegeerde rode sleetje, maar door eigen ongehoorzaamheid komt er een ongeluk van. Ze moet een paar weken rust houden. Het verhaal eindigt met een kerstviering in het gezin. Opgelegd pedagogisch, maar toch niet onaardig. (geb. f 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.

A.G. Lameris-Bolt

Het rode sleetje, druk 5, 72 blz.
prijs gebonden f 2,80; leeftijd 8-10 jaar, jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Hannie wil graag een rood sleetje hebben; met St. Nicolaas krijgt ze het. Zodra er sneeuw ligt gaat ze er op uit. Ze gaat met haar broertje sleeën, maar is ongehoorzaam en krijgt een ongeluk, terwijl ze ook niet op haar broertje gelet heeft. Ze heeft een lelijke smak gemaakt en moet op bed blijven. Ze heeft echt berouw. Op Kerstmorgen mag ze weer buiten en naar de kerk. Samen vieren ze thuis Kerstfeest. Wel rond de kerstboom, maar deze is toch niet het een en het al. Conclusie. Vrij vlot geschreven. Opvoedkundig heeft dit boekje zeker verdienste. Het gebruik van de kerstboom ontsiert dit boekje wel. De eindconclusie kan zijn: nog net aanbevolen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.