Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W. Broos

Het verbond der edelen, druk 1, 157 blz.
G.K.C.B. 17 t.d.t. Zes jongens, wonende in een duinstreek, vormen een club, die ze Verbond der Edelen noemen, naar de namen, die ze dragen (de Ridder, de Graaf, enz.). Ze hebben in een duinpan een club„huis", dat later ook benut blijkt door stroopers en dieven. Zij ontdekken een heel leelijke streek van deze stroopers en brengen die aan het licht. Deze lage daad betreft een oude vrouw. De jongens bieden haar de helpende hand. Ze, gaat zelfs de kerk bezoeken. Dit vlot verhaal is voor jongens voldoende interessant. Het bekoort door een prachtige bandteekening, van verre te herkennen als werk van Lutz. Maar tot op blz. 89 verloopt de geschiedenis, zonder dat er iets van bemerkt wordt, dat we met christelijke lectuur hebben te doen. Later wordt dit beter. De oude vrouw blijkt geloovig te zijn, al gaat ze nooit naar de kerk, 't Schijnt, dat ze er eens uitgelachen is, toen zij kwam. Van een diaconie, die de stumper ondersteunt of van een Burgerlijk Armbestuur wordt niets vernomen. De jongens zijn wat erg deugdzaam en het heele verhaal concentreert zich al moraliseerende op wat zij aan dat arme mensch doen. De kerk komt in een nog al eigenaardig licht. Waarom verneemt men niets van een predikant of van ouderlingen, die zich met haar bemoeien? Het slot is zoo hooggestemd, dat het overdreven aandoet, vooral de viering van het feest om den Kerstboom. Alle drie de recensenten noteeren als conclusie: Matig aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941

W. Broos

Het verbond der edelen, druk 3, 157 blz.
prijs f 2,10; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Enkele jongens richten een club op: Het verbond der edelen. Zij vergaderen in een hol in de duinen. Daar besluiten ze Lorre Bet te helpen tegen de plagerijen der jongens. Op zekere dag ontdekken ze een paar dieven, die bij Lorre Bet ingebroken hebben en geprobeerd hebben haar huisje te doen verbranden. Door toedoen van de jongens worden zij 's nachts ingerekend. Lorre Bet wordt verder geholpen, ja, ze gaat weer naar de kerk. Strekking: Betonen van naastenliefde. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Een mooi, spannend boek.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.
W. Broos

Het verbond der edelen, druk 3, 157 blz.
Zes jongens bouwen een duinhut en stichten een club, Het verbond der Edelen. Wim Broos stelde de belevenissen van dit verbond te boek en wel op dusdanige wijze dat er tot nu toe 3 drukken nodig waren om de jeugdige lezers te gerieven. De zes jongens hebben een prachtig doel voor ogen: het beschermen van al wat zwak is. Ze beschermen een oud vrouwtje tegen plaaggeesten, "vangen" twee boosdoeners die het huisje van het oudje in brand wilden steken, gaan met een lijst rond om haar voor kou en honger te vrijwaren en brengen haar terug tot de kerk waar ze uit angst voor de mensen niet meer durfde komen. Dit alles gaat zo jongensachtig vanzelfsprekend, zo doorweven met echte jongenseer en jongenspret, dat dit boek, in protestantse geest geschreven, tot de zeer geschikte lectuur behoort. (geb. f 2,10)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.