Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronDolf Kloek

Wat Bertie aan de slootkant vond, druk 1, 32 blz.
5 t.d.t., G.K.O., J. 6-8 j. Bertie en Ronnie (broertjes) zijn aan het varen met een bootje. Bertie bedenkt, dat hun hondje Tippie het bootje wel aan zijn staart kan trekken. Als het bootje aan Tippies staart gebonden is springt het vrolijk rond met het bootje aan z'n staart. 's Avonds voor het naar bed gaan zeggen de jongens eerst hun gebedje op. Bertie kan niet slapen. Ronnie ligt te snurken en terwijl ligt Bertie te denken aan griezelverhalen, die hij in een boek heeft gelezen. Bertie kruipt in het donker onder een gordijn door om een beer te vangen. Als hij achter het gordijn heel stil dit spel aan het spelen is, valt er met een geweldig geraas een spiegel stuk. Bertie schrikt heel erg en de ouders komen naar boven hollen. Hij vertelt wat voor spel hij aan het spelen was. Toen hij weer op bed lag hoorde hij Tippie heel erg blaffen. Gaat heel voorzichtig kijken wat er aan de hand is. Achteraf blijkt, dat Tippie blafte tegen de eendenkooi waarin een poes lag met jonge poesjes. Een gezellig verhaal, waarin de kinderen leuk met elkaar spelen. Eerlijk van Bertie, dat hij zegt, wat er op zolder is gebeurd. Het gebedje van de kinderen, doet het uitstekend. Een goed boekje, dat we voor de heel jonge lezers kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

Dolf Kloek

Wat Bertie aan de slootkant vond, druk 1, 32 blz.
prijs in slappe omslag f 0,50; jongensboek,
Inhoud: Een jongetje gaat in de nacht op het blaffen van zijn hond af, die een nest met jonge katten heeft gevonden. Neemt de hond mee naar huis en redt zo de poesjes. Strekking: De jongen zegt een regel van een kindergebedje op. Durft daarop 's nachts naar buiten te gaan en alles loopt dan goed af.
Conclusie: Het hele verhaal erg onwaarschijnlijk; overtuigt niet. Kinderen spelen bij een sloot en dat is heel gewoon. Ook de nachtreis naar die sloot is weinig aannemelijk. Godsdienstige strekking ook weinig overtuigend.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.