Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Aletta Hoog

Het verloren lammetje, druk 1, 16 blz.
Geïll. omslag. Geen plaatjes. Prijs 10 ct. Riekje heeft op de Zondagsschool zeer goed geluisterd naar Juffrouws vertelling over de geschiedenis van het verloren schaap. Tijdens haar bezoek bij een boer, zag zij gebeuren, wat de juffrouw had verteld, dat de herder het verloren lammetje ging zoeken en het dragende in zijn armen, weer terugbracht. 't Was het middel voor de kleine meid, dat zij haar best ging doen, om ook meer op een trouw schaapje van Jezus te mogen gelijken; en het lukte, want ze werd niet boos toen Jan haar plaagde. Als vertelling is het boekje niet onaardig. 't Is bevattelijk voor de kleinen en prettig gesteld. Ook de illustratie is mooi. Maar op den rustdag niet anders doen dan spelen, bloemkransjes vlechten, een dutje doen, enz , moet op onze kinderen een vreemden indruk maken. Van bidden, Bijbellezen, kerkgaan, Zondagsschool wordt niet gerept. Heel duidelijk is de strekking niet. Ze bedoelt waarschijnlijk, dat kleine kinderen leeren zullen, alles te mijden (en dan hier met name driftigheid), waardoor zij van Jezus kunnen afdwalen en verdwalen. We moeten doen, wat Jezus goed vindt. Maar hoe kunnen we dat? Geheel missen we, wat hier toch zoo goed kon worden aangetoond, dat de Heiland voor zondaren in de wereld is gekomen. We kunnen ook dit boekje niet aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1913

Aletta Hoog

Het verloren lammetje, druk 1, 16 blz.
G.K.0. 5 t.d.t. 15 cent. In den origineelen vorm van een lantaarn met brandende kaars verschijnt dit kleine boekje op de Kerstboeken-markt. Het behelst 't eenvoudig verhaal van een klein meisje, dat van het verloren lammetje heeft hooren vertellen, zorg draagt voor een gevonden hondje, daardoor in aanraking komt met een meisje van een boerderij, waar ze getuige is van het opzoeken van een lammetje, dat van de moeder weggeraakt was. Ook dit verhaal zal, ofschoon onbeduidend, door de kleintjes wel worden gelezen. Er zit echter geen clou in. Hoogstens is Christus voorbeeld, geen Middelaar. Van de Zondagsviering komt in dit boekje niets terecht. De goede gedachten, die er in voorkomen, kunnen dit gemis niet compenseeren. We hebben in ons Geref. Evangelisatiewerk behoefte aan betere lectuur.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1931

Aletta Hoog

Het verloren lammetje, druk 2, 16 blz.
Leeftijd 5-7 jaar. Weer een aardig kinderboekje, bedrukt in de vorm van een lantaarntje. Riekje, een stadsmeisje, mag eens buiten logeeren. Terwijl ze daar is, loopt er een lammetje weg. Na lang zoeken wordt het teruggevonden. Nu begrijpt ze de geschiedenis van den goeden Herder, die ze op de Zondagsschool gehoord had, veel beter. Geschikt voor kinderen van 5-7 jaar, Ook hier de naam Heere verkort. Toch aanbevolen. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1931

Open Boekbeoordeling.