Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Johanna Breevoort

Het verwaarloosde meisje , druk 1, 66 blz.
Mevrouw Winkelmans ontmoet op straat in Rotterdam een verwaarloosd kind, Nella. Haar vader is weduwnaar, bij wien "Rooie Griet" een slecht mensch, zooveel als huishoudster is. Nella wekt Mevrouws medelijden op. Zij krijgt wat eten en drinken, schoone kousen en een manteltje. Maar een dag of wat later zet "Rooie Griet" dit om in jenevercenten. Mevrouw W. besluit in overleg met haar man, dit gezin uit zijn hopeloozen staat te redden. "Rooie Griet" loopt gelukkig weg en laat Nella's vader in den steek. Vader en Nella komen nu bij fatsoenlijke menschen in den kost en vader bij mijnheer W. in 't werk. Vader staat op tot een nieuw leven. De Kerstfeestviering maakt een machtigen indruk op 's mans gemoed. Een eenvoudig, schoonverhaal, soms zelfs aandoenlijk. De strekking is uitnemend. Het boekje toont de ellende, die het gevolg is van den afval van God en de daarmede samenhangende drinkgewoonten en ongeregeldheden. Tegen dien somberen achtergrond komt goed uit de vrucht der dienende liefde om Christus' wil. We treffen hier geen praatgodsdienst aan, maar een praktisch Christendom, dat niet nalaat zegen te verspreiden. We wenschen dan ook, dat dit boekje in vele verwaarloosde gezinnen komt en den weg tot verbetering mag wijzen. Taal en stijl zijn behoorlijk verzorgd. De correctie liet te wenschen over. Bl. 24, Greta, in plaats van Nella. Bl. 25, uitging, i.p.v. ontging. Bl. 29, ter, i.p.v. te, enz. Of we geheel voldaan zijn? Helaas, neen, want van hartgrondig berouw, schuld belijden voor God, door de wederbarende genade des Heiligen Geestes, vernemen we niets. De kenmerkende heilsfeiten komen niet tot hun recht. Het "opstaan tot een nieuw leven" van Nella's vader gaat zoo maar in eens. Als Nella niet beter wordt van haar ziekte, zal ze altijd bij den Goeden Herder zijn. (blz. 46). Een der recensenten schreef bij deze uitdrukking, wijl zij in het verhaal volstrekt niet gemotiveerd wordt, de vraag : "Zoo maar?" 't Is wat water- en melkachtig. Doch om de uitnemende strekking, en de overigens vele goede eigenschappen, die dit verhaal der bekende Schrijfster heeft, durven wij het wel aanbevelen, Onder 's Heeren zegen, kan het in menig verwaarloosd gezin een groote roeping vervullen. Daarom doet het ons waarlijk leed, dat wij het niet met meer warmte kunnen aanprijzen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1915

Open Jachin-boekbeoordelingen.


Johanna Breevoort

Het verwaarloosde meisje , druk 3, 63 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Nella is een meisje uit een achterbuurt. Haar moeder is gestorven. Haar vader en nog jonge broer zijn aan den drank verslaafd. Rooie Griet, die het huishouden doet, heeft hen daartoe aangezet. Nella komt op straat in aanraking met Mevr. Winkelmans. Deze, een geloovig Christin, wil het verwaarloosde meisje helpen in haar ellende. Ook Nella's vader en broer tracht ze op den goeden weg te brengen en houdt hen het zondige van hun levenswandel voor oogen. Als op zekeren dag Nella overreden wordt en in een ziekenhuis wordt opgenomen, brengt dit voorval vader en zoon tot inkeer. Zij leeren, evenals ook Nella zelf, Christus kennen als hun Heiland. Als het Kerstfeest, dat ten huize van de fam. Winkelmans wordt gevierd, zijn allen gelukkig en danken ze God voor wat Hij hun heeft willen schenken. Algemeene op- of aanmerkingen: Een goedkoop verhaaltje wordt ons hier door de schrijfster aangeboden, waarin ze het bekende thema - drankellende - met de daaropvolgende "oppervlakkige" bekeeringen van de personen uit het verwaarloosde huisgezin, heeft verwerkt. Van waarachtige geloofsstrijd is er in dit boekje niets te vinden. 't Gaat alles gemakkelijk en als vanzelf.
Conclusie: Niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
Johanna Breevoort

Het verwaarloosde meisje , druk 3, 63 blz.
Mevrouw Winkelmans ontmoet op straat in Rotterdam een verwaarloosd kind, Nella. Haar vader is weduwnaar, bij wien "Rooie Griet" een slecht mensch, zooveel als huishoudster is. Nella wekt Mevrouws medelijden op. Zij krijgt wat eten en drinken, schoone kousen en een manteltje. Maar een dag of wat later zet "Rooie Griet" dit om in jenevercenten. Mevrouw W. besluit in overleg met haar man, dit gezin uit zijn hopeloozen staat te redden. "Rooie Griet" loopt gelukkig weg en laat Nella's vader in den steek. Vader en Nella komen nu bij fatsoenlijke menschen in den kost en vader bij mijnheer W. in 't werk. Vader staat op tot een nieuw leven. De Kerstfeestviering maakt een machtigen indruk op 's mans gemoed. Een eenvoudig verhaal, soms zelfs aandoenlijk. De strekking is uitnemend. Het boekje toont de ellende, die het gevolg is van den afval van God en de daarmee samenhangende drinkgewoonten en ongeregeldheden. Tegen dien somberen achtergrond komt goed uit de vrucht der dienende liefde om Christus' wil. We treffen hier geen praatgodsdienst aan, maar een praktisch Christendom, dat niet nalaat zegen te verspreiden. Taal en stijl zijn behoorlijk verzorgd. De plaatjes zijn onaantrekkelijk. Al maakt dit boekje ontegenzeggenlijk den indruk van wat verouderd te zijn, zoowel in milieu, beschrijving als zegswijze en illustratie, we spreken desniettemin den wensch uit, dat het in sommige verwaarloosde gezinnen nog den weg tot bekeering moge wijzen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1933