Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJeanne Marie

Het spel ging niet door ..., druk 1, 60 blz.
9 t.d.t., G.K.C.B., M. 11-13 j. De u.l.o.-school zal dit jaar geen kerstfeest vieren met zoals gewoonlijk kerstverhalen, maar er zal een kerstspel voor het eerst worden opgevoerd. Er zijn wel bezwaren, maar deze worden overwonnen. Verschillende kinderen worden voor het spel aangewezen. Loet en Miep moeten cantates zingen. Ze vinden het prachtig. Ze stellen twee engeltjes voor. Twee prachtige witte japonnen worden voor Loet en Miep gemaakt. Twee oude mensen uit het stadje, opa en oma Tiemersma, drinken 's morgens samen gezellig een kopje koffie. Opa Tiemersma krijgt een sprits, omdat zijn dochter Lena jarig is. Opa Tiemersma gaat in een invalidewagentje, met tegenzin van zijn vrouw, naar zijn dochter. Volgens oma Tiemersma waait het veel te hard. Als opa Tiemersma terugkomt, waait hij met zijn invalide wagentje in het kanaal. Juist komen Loet en Miep langs. Loet bedenkt zich geen ogenblik en redt opa Tiemersma. Loet en Miep, die juist op weg waren naar het kerstfeest, worden bij een weduwe Welie in huis gebracht. Als het tijd is om te beginnen weet niemand waar Loet en Miep zijn. Men heeft gezongen, maar het spel kon niet doorgaan. Daarna grote vreugde, dat Loet z'n belangrijk werk tijdens het kerstfeest heeft gedaan. Loet moet later met haar ouders op het stadhuis komen. Ze krijgt van de burgemeester een prachtig horloge. Dit is een echt christelijk boekje. Het wil duidelijk maken, dat de naastenliefde boven een kerstspel uitgaat, en dat het beoefenen van die naastenliefde tot eer van God strekt, meer dan in dit verhaal het kerstspel zou hebben gedaan. Eigen eer, eigen vreugde, moeten wijken voor het leven van de naaste. Loet brengt de opofferende liefde van de Here Jezus in haar leven in praktijk. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

Jeanne Marie

Het spel ging niet door ..., druk 1, 60 blz.
prijs gecartonneerd f 1,-; meisjesboek.
Inhoud: Loet en Miep zouden samen als "kerstengeltjes" zingen bij een op te voeren kerstspel van de school. Als ze op weg zijn naar de "opvoering" zien ze een man, opa Tiemersma, in het kanaal liggen. Loet bedenkt zich geen moment, doet haar jas en prachtige lange witte jurk uit en springt te water. Ze redt opa, maar de Kerstfeestviering loopt heel anders dan verwacht werd. Strekking: De Here Jezus is immers niet allereerst gekomen om de mensen een feest te geven, maar ze te redden en te verlossen. Gebruik van Heer en kerstspel.
Conclusie: Een boekje met spanning, het leest bovendien prettig door de goede stijlverzorging. Helaas neemt het kerstspel er zo'n ruime plaats in, dat we moeten vragen: Moet zo Kerstfeest worden gevierd en spreekt het dan alleen aan? Wij menen van niet en daarom:
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Jeanne Marie

Het spel ging niet door ..., druk 1, 60 blz.
Voor het grote kerstspel mogen de twee ulo-vriendinnen Loet en Miep als solisten in het koortje meezingen. Als zij zich, op de dag van de uitvoering, naar school reppen, ziet Loet een oude man in de gracht liggen. Ze bedenkt zich geen ogenblik en springt het water in om hem te redden. Zij kan nu niet optreden, maar alles is veel beter dank zij haar goede daad. Het spel ging niet door... door Jeanne Marie, heeft een nogal zoete inhoud en werd bovendien tam geschreven. Zeer matig. (geb. f 1,-)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.