Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Ad Mol

Het vreemde avontuur, druk 1, 44 blz.
8 t.d.t., G.K.C.B., J. 9-12 j. Henk moet voor zijn moeder boodschappen doen, maar heeft er geen zin in. Hij loopt wat te slenteren door het dorp en komt bij de haven. Daar ligt een boot met suikerbieten en een paar roeibootjes steigeren op de golven. Ook ligt er de P.T.T.-boot van oom Tinus. Henk weet wel, dat hij er niet op mag komen, maar wil het toch even proberen. Hij gaat op het bootje en weldra vaart hij op de rivier. Hij komt in de Biesbos en raakt daar verdwaald. Grote angst staat hij uit. Ook de ouders worden ongerust. Henk komt bij een hut terecht, waar een oude man woont, die jaren geleden het dorp heeft verlaten, omdat hij dacht iemand te hebben vermoord. Van Henk hoort hij, dat de man, met wie hij gevochten heeft, nog leeft en het meisje waar de vechtpartij om ging nog ongetrouwd is. Met de oude kluizenaar vindt Henk de weg weer naar het dorp. Zo komt alles weer goed. De tweestrijd bij Henk de Waard, tussen het goede en het kwade, wordt mooi getekend. In zijn nood bidt hij tot de Here Jezus en hij dankt bij zijn redding. Ook vraagt hij, of de Here hem wil bewaren, om voortaan geen verkeerde dingen meer te doen. Hij belooft beterschap. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

Ad Mol

Het vreemde avontuur, druk 1, 44 blz.
prijs gecartonneerd f 0,85; jongensboek.
Inhoud: Henk de Waard vaart stiekem met de boot van zijn oom Tinus de Biesbosch in en verdwaalt. Hij ziet dan zijn fout in. Mannen uit het dorp zoeken hem zonder resultaat. Henk ontmoet een hutbewoner, Dirk, die eenzaam leeft, omdat hij meent een man vermoord te hebben. Van Henk krijgt hij te horen, dat de bewuste man nog leeft en ook dat Dirks meisje nog op hem wacht. Dirk stuurt de boot naar de rivier en het dorp. Alles loopt goed af. Strekking: Opvoedkundig niet erg bevredigend.
Conclusie: Wel erg romantisch boek. Vlot verteld, maar erg ongeloofwaardig. Op het verkeerde wordt zo goed als niet gewezen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
Ad Mol

Het vreemde avontuur, druk 1, 44 blz.
Het vreemde avontuur door Ad Mol verhaalt hoe Henk de Waard gaat joy-varen in de boot van zijn oom en vastraakt in een droogvallende kreek van de Biesbosch. Terwijl het halve dorp naar hem zoekt, doet Henk zelf een ontdekking die hem de gevolgen van zijn onbezonnenheid bespaart. Het geheel is enigszins conventioneel en onwaarschijnlijk. Het protestants-christelijk element klinkt veel te nadrukkelijk door, waardoor de bijbelse verwijzingen iets onechts krijgen. Katholieke kinderen zullen er niet van kunnen genieten.(geb. f 0,85)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1963-64

Open IDIL-Gids.