Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronS.M. van der Galiën

Het teken van de Lobo, druk 1, 178 blz.
In Het teken van de Lobo, de "herkenningsmelodie" waarmee Eenzame Wolf op kritieke momenten zijn optreden begeleidt en die misdadigers grote angst aanjaagt, spoort hij een bende veedieven op, ontmaskert ze en zorgt voor hun gevangenneming. Een uiterst spannende geschiedenis, vrij van sensatie en behoorlijk geschreven. Er wordt in gevochten en geschoten, list na list gebruikt, en de ene krachttoer is nog fraaier dan de andere. Zeer goed heeft de auteur het christenzijn van de Cheyenne-Indiaan weten te integreren in al zijn doen, laten en denken. Er kan van dit boek een gezonde, vormende invloed uitgaan.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.

S.M. van der Galiën

Het teken van de Lobo, druk 3
160-190 blz. per deel; geb.; geïll. met duidelijke zwart-wit tekeningen. Geschikt voor jongens v.a. 11-12 jaar tot op hogere leeftijd. Prijs f 9,90 per deel.
Inhoud: De hoofdfiguur is de Cheyenne-indiaan Eenzame Wolf, die vriendschap sluit met de Nederlandse emigrant Sarel de Kraker. Zij blijven in deze zes spannende boeken elkaar trouw. Er zit een goede lijn in de boeken, langzamerhand komt Eenzame Wolf tot het christelijk geloof en zweert hij de heidense gebruiken af. Hij heeft het - terecht - heel moeilijk met de vele landverhuizers die zich wel christelijk voordoen, maar beslist niet zo handelen. Duidelijk komt een groot stuk schuld van de blanken t.o.v. de indianen hier tot uiting. In deze 6 boeken beleven de hoofdpersonen een aantal zeer spannende avonturen, stuk voor stuk met vaart geschreven. De twee paarden - Rode Donder en Nikker - spelen ook grote rollen. Sa-rel leert heel goed de beschaving van de Indianen kennen en veel gebruiken leert hij ook waarderen.
Conclusie: De schrijver vertelt met veel kennis van zaken. De spreektrant van de indianen is goed weergegeven, het landschap wordt erg sterk beschreven en de rauwe sfeer van landverhuizers en bandieten eveneens. (Soms wat grof). In de boeken zit een goede lijn, Eenzame Wolf erkent Jezus in zijn leven. De wandaden van veel blanken komen duidelijk tot uitdrukking, je ziet - stap voor stap - het grondgebied van de indianen inkorten. De boeken zijn bedoeld voor een leeftijdsgroep, beginnend bij de verlaters van de zondagsschool, en veel ouderen zullen ze ook met graagte lezen (uit ervaring). De verhalen zijn misschien wel wat sterk, maar toch niet ongeloofwaardig. Voor de prijs (f 9,90) krijg je een mooi gebonden boek met veel bladzijden. Een zeer verzorgd geheel. Gebruik van moeilijke woorden, wordt wel uitgelegd.
Eindoordeel: warm aanbevolen voor kinderen vanaf 11 à 12 jaar. Niet aanbevolen voor jongere kinderen. G.t.B.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1984

Open Boekbeoordeling.