Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M.C. Capelle

Het weggeworpen toversnoer , druk 1, 91 blz.
prijs f 1,20; gecartonneerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd ± 11 jaar.
Inhoud: Een verhaal van Soemba, toen daar de slavernij nog heerste. Mada, het zieke zoontje van het slavenpaar wordt steeds erger ziek, ondanks alle bemoeiingen van de toverpriester. Door een oude man komt Mada's moeder met de zendeling-arts in aanraking. De jongen geneest. De oude man werpt zijn toversnoer weg en wordt Christen. Ook Mada's moeder erkent, dat God machtiger is dan haar afgoden. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een behoorlijk zendingsboekje. Nogal oppervlakkig. Matig spannend. Taal en strekking toch wel goed en aanvaardbaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
M.C. Capelle

Het weggeworpen toversnoer , druk 1, 91 blz.
Het weggeworpen toversnoer, door M.C. Capelle, is een zendingsverhaal dat ook aan katholieke kinderen gerust kan gegeven worden. Het speelt op Soemba. De verhouding van vorsten en onderdanen in de tijd van de slavernij is goed uitgebeeld, als ook de moeilijkheden die het christendom moet overwinnen (bijgeloof en afgoderij met de achtergrond van angst en traditie).

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.

M.C. Capelle

Het weggeworpen toversnoer , druk 2, 91 blz.
prijs f 0,80; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Op Soemba woont Ina Kahi met haar man en de kleine doodzieke Mada. Ze hebben een wrede meester. Op raad van een oude inlander gaat Ina met haar zieke zoontje naar de zendeling. Door diens goede zorg geneest de kleine jongen. De oude inlander leert God kennen, werpt zijn toversnoer weg en sterft in vrede. Strekking: De zegenrijke invloed van de zending op Soemba onder de in bijgeloof en angst gevangen bevolking wordt op aangrijpende wijze verhaald. Ontroerend verhaalt de schrijver van het lijden der inlanders en van de arbeid der zending. Gebruik van Heer en Heere.
Conclusie: De vorm van het boekje maakt het ongeschikt om als prijs te worden uitgereikt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.