Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jan Knape Mzn.

Het witte hondje, druk 1, 40 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. Kobus v. d. Plas, een alleenwonend oud mannetje, is een Christen. Op een kouden winteravond komt een verdwaald hondje onderdak vragen. Den volgenden dag hoort hij omroepen, dat dit hondje gezocht wordt. Hij weigert eerst zijn kameraad in de eenzaamheid af te staan, maar zijn geweten spreekt en op Kerstavond brengt hij 't terug bij den eigenaar, een jongetje, Evert genaamd. Evert leert nu, dat offeren blijdschap brengt, als hij den hond aan Kobus cadeau doet. „Jezus kwam op aarde om verlossing teweeg te brengen voor allen, die in Hem willen gelooven .... Hij offerde op Golgotha Zijn leven, om ons van den eeuwigen dood te verlossen ...." „Hij vraagt ook, dat we onzen naaste liefhebben en liefde vraagt dikwijls groote offers"; deze laatste gedachte is de kerngedachte van het boekje. De plaatjes zijn geslaagd. De stijl kon op sommige punten wat kinderlijker zijn. We bevelen dit boekje om de goede strekking met genoegen aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

Jan Knape Mzn.

Het witte hondje, druk 2, 43 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. Kobus v. d. Plas, een alleenwonend oud mannetje, is een Christen. Op een koude winteravond komt een verdwaald hondje onderdak vragen. De volgende dag hoort hij omroepen, dat dit hondje gezocht wordt. Hij weigert eerst zijn kameraad in de eenzaamheid af te staan, maar zijn geweten spreekt en op Kerstavond brengt hij 't terug bij de eigenaar, een jongetje, Evert genaamd. Evert leert nu, dat offeren blijdschap brengt, als hij de hond aan Kobus cadeau doet. „Jezus kwam op aarde om verlossing teweeg te brengen voor allen, die in Hem willen geloven ... Hij offerde op Golgotha Zijn leven, om ons van de eeuwige dood te verlossen ..." „Hij vraagt ook, dat we onze naaste liefhebben en liefde vraagt dikwijls grote offers"; deze laatste gedachte is de kerngedachte van het boekje. De plaatjes zijn geslaagd. De stijl kon op sommeige punten wat kinderlijker zijn. We bevelen dit boekje om de goede strekking met genoegen aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Jan Knape Mzn.

Het witte hondje, druk 2, 43 blz.
Prijs f 0,40; slappe omslag; geïll.; jongensboek, 7-8 jaar.
Inhoud: Bij Kobus v. d. Plas, een oud, afgeleefd, alleen wonend, bijna kinds mannetje, is een hondje komen binnenlopen. Dat hondje wil hij graag houden. Het luisteren naar de omroeper vertelt hem van wie het hondje is. Na veel innerlijke strijd brengt de oude man het beestje naar "Het witte Huis". Evert, een van de logétjes, is erg blij. Op raad van grootvader staat Evert tenslotte het diertje aan de eenzame oude af. Strekking: De strekking van het verhaaltje is, dat offeren blijdschap geeft als we bedenken dat de Heere ook Zijn Zoon heeft gegeven als een offer voor zondaren. Sommige gesprekken en gedachten lijken ons wat onnatuurlijk. Jammer dat er op blz. 24, 25 en 27 enkele hinderlijke druk- en taalfouten voorkomen. Het offeren Gods in verband gebracht met het offeren van een hondje lijkt wel wat gezocht. Het verhaaltje zal wel boeien.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
Jan Knape Mzn.

Het witte hondje, druk 3, 40 blz.
prijs f 0,55; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek, Lft. 7-10 jaar.
Inhoud: Oude Kobus vindt op een winteravond een wit hondje, dat van Evert is, die met de kerstvacantie op 't Witte Huis logeert. Als de omroeper rondklept dat er een hond zoek is, wil Kobus het dier houden. Z'n geweten dwingt hem echter het terug te brengen. Evert leert dan een offer te brengen door het hondje aan Kobus te geven. 't Maakt hem blij. Strekking: Heb uw naaste lief, een offer brengen geeft vreugde in 't hart.
Conclusie: Een heel aardig, kinderlijk boekje, dat de strijd om Gods wil te doen in de harten van oud en jong uitstekend schildert.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Jan Knape Mzn.

Het witte hondje, druk 4, 40 blz.
7 t.d.t., G.K.O., J. 7-9 j., (zie B.B. 1956). Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

Jan Knape Mzn.

Het witte hondje, druk 4, 40 blz.
prijs in slappe omslag f 0,55; jongensboek.
Inhoud: Het witte hondje van Evert loopt weg. Het komt terecht bij oude Kobus, een vrijgezel, die in zijn huisje een eenzaam leven leidt. Het hondje is een hele gezelligheid voor Kobus, die het dan ook graag wil houden, ook als hij weet, wie de eigenaar is. Toch laat zijn geweten hem niet met rust en hij kan het ook niet in overeenstemming brengen met Gods Woord. De Bijbel is voor Kobus geen onbekend boek. Zo komt Kobus ertoe om op Kerstavond het hondje terug te brengen. Dat betekent voor hem het brengen van een offer. Van zijn kant brengt Evert het offer om daarna het hondje aan Oude Kobus af te staan.
Conclusie: Het brengen van een offer aan de naaste is het hoofdthema. Een zeer mooi boekje. Opv. godsdienstig.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.