Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W. Broos

Henk vecht mee!, druk 1, 213 blz.
G.K.C.B. 6 t.d.t. Derde deel uit de „Henk"-trilogie. De hoofdpersoon, 16 jaar, komt, bij een nachtelijke overval inderhaast in een vliegtuig verstopt, in Engeland aan. Als jongste Engelandvaarder drinkt hij thee bij de Koningin. Na een vooropleiding wordt hij, om mee te gaan vechten, in Nederland, „gedropt". Hij beleeft daar spannende avonturen in gezelschap van zijn moedige kameraad Albert, die in de bevrijdingsnacht bij een ontzetpoging sneuvelt. Henk viert op 5 Mei de Bevrijding mee. Van dit prachtige boek valt enkel goeds te zeggen. Echte godsvrucht, echte vaderlandsliefde, gezonde spanning zonder valse sensatie; zonder allerlei gruwelstukken; warm gelovig. Hier wordt het Christelijk beginsel kordaat beleefd. Zeer hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

W. Broos

Henk vecht mee!, druk 1, 213 blz.
Prijs f 2,90; gebonden; geïll.; jongensboek, leeftijd 12-15 jaar.
Inhoud: Henk Bouwens, die na een wonderlijke tocht naar Engeland, na enige tijd als radiotelegrafist boven bezet Nederland "gedropt" wordt, onderhoudt radioverbinding tussen de Nederlandse "ondergrondse" en Engeland. Meermalen in groot gevaar. Na de bevrijding bij zijn ouders terug. Soms gebruik van "Heer".
Conclusie: Vlot geschreven, boeiend verhaal. Hoewel niet speciaal geschikt voor Z.S.lectuur, toch:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
W. Broos

Henk vecht mee!, druk 1, 213 blz.
Bij de in deze kroniek reeds eerder vermelde uitgeverij Jan Haan in Groningen kwam een boek uit, dat in een boeiend verhaal een getrouw historisch beeld geeft van de bezetting en bevrijding van ons land; we bedoelen: Henk vecht mee door W. Broos. Op wel zeer uitzonderlijke wijze komt de zestienjarige Henk Bouwens uit het bezette Nederland in Engeland terecht, van waaruit hij twee jaar later weer <84>gedropt- wordt om een actieve rol in het verzet te gaan spelen. Hoe Henk die strijd strijdt, vertelt het boek van Broos op spannende wijze.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1949-50

Open IDIL-Gids.