Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronMarie C. van Zeggelen

Het zeerooversjongetje, druk 1, 126 blz.
Bijzonderheden: Oorspr. werk, geschikt voor jongens en meisjes van 10-12 jaar. Omvang 126 bladz. Mooi geïllustreerd. Prijs f 1.65 gebonden (Serie Na Schooltijd). Korte
Inhoud: Bo, een inlandertje op Banggai, een eilandengroep bij Celebes, wordt met veel meer andere inlanders, geroofd door Alfoersche zeeroovers. Bo wordt door toedoen van een zendeling weer vrijgelaten en komt later in dienst van den zendeling.
Beoordeeling: Een alleraardigst verhaaltje - (op waarheid berustend) - van de eilandbewoners van Banggai. Zeden en gewoonten der inlanders worden keurig beschreven. Erg mooi vind ik bet, dat de zendeling hier zulk een fijne rol speelt ten opzichte van een der rooveraanvoerders. Dit boekje ademt veel milder geest dan 't andere boekje van M. C. van Zeggelen, n.l. De gouden Kris, waarin de Zending niet voorkomt. Aanbevolen. H. H.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
Marie C. van Zeggelen

Het zeeroversjongetje, druk 6, 80 blz.
In de Zilver-serie verscheen als nr 7 de zesde druk van Het zeeroversjongetje, door Marie C. van Zeggelen. Alfoersezeerovers vallen een eiland aan en kleine Bo maakt zich ernstige verwijten dat hij de ladder niet tijdig heeft opgehaald. Met grootmoeder, moeder en zusje valt hij in handen van de rovers die in opdracht van de sultan van Ternate handelen. Bo krijgt de kans om aan de zendeling te vertellen wat er gebeurd is en deze neemt de slaven in bescherming. Door tussenkomst van de zendeling -die hier met het gezag van het Nederlandse gouvernement optreedt - kunnen alle vrouwen en kinderen naar hun land terugkeren. Hoewel de stijl niet bepaald afgestemd is op de jeugd, is het verhaal boeiend en leerzaam genoeg. (VIa-b, (P) <97>G. B. van Goor Zonen <97> f 1,20).

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.