Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Q.A. de Ridder, P.J. Risseeuw

Hou zee! , druk 1, 282 blz.
Bijzonderheden: Jongensboek met oorspronkelijke verhalen van 282 blz., geïllustreerd. Ingenaaid f2.25, gebonden f3. Leeftijd 12-15 jaar. Onder redactie van Q. A. de Ridder en P. J. Risseeuw.
Korte inhoud: 't Bevat 13 afgeronde verhalen. "Katongoe" is een zendingsverhaal: Op een nieuwen post komt een school. Een van de leerlingen komt later in opleiding, vlucht echter weg om geld te verdienen, maar keert door tegenspoed tot den Zendeling terug. "De sterke vader" is een teer stukje van V. d. Hulst: alle jongens bluffen op de kracht van hun vaders, alleen het zoontje van het kromme schoenmakertje niet. Uit een brandend huis redt deze echter een zieken man en wordt "een held". Lens geeft een stukje Vad. Gesch. van 1813: de vlammen van het oproer in Leiden laaien wel even hoog op, maar het vuur dooft spoedig uit. De Ridder vertelt van de oprichting van een gymnastiekvereeniging en haar eerste leuke uitvoering. "Jongens van Stavast" zijn de Scheveningers, die, gevangen gehouden, ontsnappen en een zeer gevaarlijken tocht doen over de Noordzee. Risseeuw laat een jongen, van wien zijn vader niet veel verwachting had, een zwemrecord verbeteren. Vader ziet nu, dat hij wel degelijk iets kan bereiken. "Ik wil" is de uitspraak van een jongen, die in de eerste plaats zijn eigen zin doorzet. Hij krijgt een leelijk ongeluk en heeft geleerd! Wapenaar vertelt van de avonturen van een jongen, die met zijn vader op een logger een reis meemaakt: zeeziekte, diefstal van een anderen jongen, vischvangst. "De heldendaden van Wybo Govert" spelen zich af op de vloot van Heemskerk bij Gibraltar. Hij verlost zijn vader uit de handen der Spanjaarden. Dan wordt er nog geschreven over Aviatiek, Handenarbeid en niet te vergeten over een interessant bezoek van jongens aan dat gedeelte van de duinen, waar alleen een kaart toegang geeft.
Beoordeeling: Uit den aard der zaak kan ik maar heel kort wat van den inhoud vermelden, maar ik durf te zeggen, dat het boek zijn geld ten volle waard is. Dit is nu eens een boek, dat de jongens niet behoeven door te jagen. Op een paar uitzonderingen na is elk verhaal af, zoodat het boek weer gemakkelijk uit de handen wordt gelegd, 't Is buitengewoon rijk aan afwisseling, 't Geeft geschiedenis en jongensleven op velerlei gebied. Ernst en luim. Leering en vermaning. Zelfs is gerekend met de jongens, die er liefhebberijtjes op na houden. Daarom een populaire beschrijving van 't vliegen; ook maten en teekeningen voor een knutselaar (mijn jongen ging dadelijk het stoeltje maken!); verder voor natuurliefhebbers over de meeuwen-kolonie, duinkonijnen, enz. Alleen het verhaaltje "Meer dan een moeder" valt wat buiten het kader van dit boek. 't Is meer voor kleinere kinderen geschikt, is wat overdreven en laat je midden in 't verhaal zitten. Deze twee laatste dingen gelden ook, maar in mindere mate, van "Ik wil". Het boek dient zich aan als "Eerste Christelijk Jeugd-Jaarboek", 't Is inderdaad Christelijk, dus best en eveneens uitstekend geschikt voor de Jeugd, dus zullen ook ouderen het met veel genoegen lezen. Hartelijk aanbevolen. A. K.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930