Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Francina

Hoe god hielp, druk 1, 46 blz.
Jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9 of 10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Vader Regter is groentenboer. Hij doet goed zijn best en heeft een aardige zaak en nette, oppassende kinderen. Hij krijgt het zoo druk, dat hij een nieuw paard moet koopen. Daarmee krijgt hij dan een ongeluk, Terwijl men bezig is om alles uit het water te halen, jammert vader Regter: "Nu zit ik zonder paard en ik kan er niet buiten. 't Was nog niet eens betaald. Hoe krijg ik een nieuw?" Er wordt voor hem op straat gecollecteerd. Moeder Regter is thuis door haar dochtertje eenigermate op de hoogte gebracht en schrikt geweldig. Toch ondervindt de familie Regter van allen kant medewerking, zoodat alles ten slotte toch nog in orde komt. "De Heere is ons ter hulpe gekomen in onze moeiten. Hij neigt de harten der menschen tot al wat Hij wil." Algemeene op- of aanmerkingen: Vlot verteld. 't Geloof wordt op de proef gesteld, doch komt glansrijk uit den strijd. Daarom:
Conclusie: Aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Francina

Hoe god hielp, druk 1, 46 blz.
Francina beschrijft ons hier een stukje leven uit het gezin van een groentéman uit de stad, die met hard werken het hoofd boven water kan houden. Omdat zijn paard oud en gebrekkig is moet hij een ander koopen, waarvoor hij al zijn spaarduitjes moet geven. Er gebeurt een ongeluk; het paard wordt schichtig en komt met kar en al in het water terecht, waarbij het dier verdrinkt. Gelukkig weet een vrouw, die het ziet, hem te helpen; en door het houden van een inzameling wordt het verlies gedekt en kan de groenteman een ander paard koopen. Dit boekje is om taal en opbouw maar matig aan te bevelen. Leeftijd 8-10 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1939
Francina

Hoe god hielp, druk 2, 40 blz.
Jongens-en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Vader Regter is groenteboer. Hij doet goed zijn best en heeft een aardige zaak en nette, oppassende kinderen. Hij krijgt het zoo druk, dat hij een nieuw paard moet koopen. Daarmee krijgt hij dan een ongeluk. Terwijl men bezig is om alles uit het water te halen, jammert vader Regter: "Nu zit ik zonder paard en ik kan er niet buiten. 't Was nog niet eens betaald. Hoe krijg ik een nieuw?" Er wordt voor hem op straat gecollecteerd. Moeder Regter is thuis door haar dochtertje eenigermate op de hoogte gebracht en schrikt geweldig. Toch ondervindt de familie Regter van allen kant medewerking, zoodat alles ten slotte toch nog in orde komt. "De Heere is ons ter hulpe gekomen in onze moeiten. Hij neigt de harten der menschen tot al wat Hij wil." Algemeene op- of aanmerkingen: Vlot verteld. 't Geloof wordt op de proef gesteld, doch komt glansrijk uit den strijd. Daarom:
Conclusie: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
Francina

Hoe god hielp, druk 3, 40 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. Regter heeft moeite om met zijn groentekar voor zich en zijn gezin het brood te verdienen. De hit wordt oud, en moet door een nieuw paard vervangen worden. Een oude kennis helpt hem daaraan, maar den eersten dag den besten dag rijdt het beest met kar en al in de gracht en verdrinkt. Regter heeft daardoor een leelijke schadepost te boeken. Medelijdende klanten helpen hem echter, en hij krijgt ook van anderen steun, zoodat alles nog goed terecht komt, maar, we moeten er aan toevoegen, 't is alles véél te mooi. Zoo gaat, het in het leven niet. Wij kennen Francina al langer dan vandaag. Vlot vertellen kan ze. En gegeven zoowel als strekking zijn goed. Een bezwaar is de onnatuurlijkheid en onwaarschijnlijkheid van het gebeuren. Is het b.v. op straat „even" collecteeren voor een nieuw paard niet onaannemelijk, en vooral, dat daarbij bijna vrijwel niemand weigert bij te dragen? Waarlijk, de auteur maakt zich van de psychologie der dingen veel te gemakkelijk af. Het geestelijk gehalte is goed en gezond; echter maken we ook hier de opmerking, dat de uitredding uit nood zich weer veel te veel concentreert om tijdelijke dingen. De plaatjes zijn best. Ook de omslag. We bevelen dit boekje in verband met de ingebrachte bezwaren slechts matig aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941