Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Sibe van Aangium

Hotse Hiddes, druk 2, 211 blz.
prijs f 2,90; gecartonneerd; geïllustreerd; jongensboek, leeftijd 12-16 jaar. Strekking,: Een historisch verhaal uit het begin van de tachtigjarige oorlog, dat speelt in de omgeving van Anjum. Hotse Hiddes gaat uit wraak de Spanjaarden en Roomsen bestrijden, omdat zijn meisje op de brandstapel is omgekomen, daar zij een ketterse was. Gebruik van Heer in het gebed van een katholiek priester.
Conclusie: Een boeiend geschreven verhaal. Hotse Hiddes moet veel leren, eer hij zijn wraakzucht laat varen. Het kost heel wat strijd. Een mooi vaderlandse geschiedenisboek.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1947

Open Boekbeoordeling.
Sibe van Aangium

Hotse Hiddes, druk 4, 211 blz.
prijs gebonden f 3,25; jongensboek.
Inhoud: Hotse Hiddes heeft kennis aan een meisje, dat de nije leer is toegedaan, zij wordt gevangen en op de brandstapel terechtgesteld. Daar zweert hij "bloedwraak" aan alle Spanjaarden en Roomse kerkdienaars. Hij organiseert een bende in Friesland en onderneemt daarmee strooptochten op kloosters e.d., hetgeen veel bloed doet vloeien. Tenslotte ontsnapt hij ter nauwernood aan de dood en wordt verpleegd bij de ouders van een priester, die hij heeft gedood. Dit verandert hem, hij sluit zich aan bij de Prins van Oranje. Strekking: Wreekt uzelve niet. Niet door kracht, noch door geweld, maar door Mijn Geest, enz. Strijdt geen onwettige vrijbuiters-strijd. 't Boek laat zien, hoe reeds in het hart van de Roomse kerk 't ware geloof bij velen sluimert.
Conclusie: Een goed boek voor onze jongens, met grote spanning geschreven. Veel waardering. 't Brengt onze Vaderlandse (Kerk) geschiedenis uit vroeger dagen nog eens dichtbij.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Sibe van Aangium

Hotse Hiddes, druk 4, 211 blz.
Vervolgens nemen we drie delen van de Hotse Hiddes-serie voor ons, geschreven door Sibe van Aangium: Hotse Hiddes (4e druk), De vrijbuiter (2e druk) en De watergeus (2e druk). Het zijn historische verhalen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Hotse Hiddes is een Friese vrijbuiter, die in het jaar 1567 zijn strijd tegen "monniken en papen" begint. Vooral in "De watergeus" wordt de schijn gewekt van historische betrouwbaarheid door een uitvoerig apparaat van historische aantekeningen. In feite zijn deze boeken hoogst onwelkome uitingen van venijnig antipapisme: oude fabeltjes aangaande inquisitie ("de H. Inquisitie") en Jezuïeten (reeds in 1570 in Friesland!), door geen weldenkend protestant nog geloofd, spot met Eucharistie, H. Maagd, kortom met alles wat de katholiek heilig is, wordt hier nog eens in ongelofelijk sterke avonturen ingelast en als vaderlandse geschiedenis opgediend. Voor de katholieke jeugd volkomen ongeschikt en voor iedere jeugdgroep als minderwaardig in historisch, psychologisch en pedagogisch opzicht af te wijzen. (p. dl. geb. f 3,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.