Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Go Verburg

Ibubesi het kaffertje, druk 1, 94 blz.
prijs f 1,20; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Het slimme kafferjongetje Ibubesi komt samen met zijn zusje uiteindelijk terecht op een zendingsschool en mag daar blijven om meer te horen van de Heere Jezus. Zij waren weggelopen om slaag te ontlopen en aanvankelijk verdwaald. Strekking: Goede natuurbeschrijving. Ook de zeden en gewoonten der kafferstammen komen aan de orde. Godsdienstig zit er in het boekje weinig strekking.
Conclusie: De schrijver (ster) heeft de spanning er goed ingehouden tot de ontknoping aan het eind. Het leven van de kafferkindertjes is goed beschreven. De stijl is goed en de kleinere kinderen zullen het graag lezen. Aanbevolen zowel voor jongens als voor meisjes.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Go Verburg

Ibubesi het kaffertje, druk 1, 94 blz.
Ibubesi het Kaffertje heeft met zijn zusje een goed geslaagde grap uitgehaald, maar met kwalijke gevolgen. Om het onvermijdelijk pak slaag te ontlopen, neemt het tweetal de benen en belandt op een verafgelegen zendingspost. Maar vader weet hen te vinden en de zending zal zich voortaan ook uitstrekken tot de achterlijke kraal van Ibubesi, met grote voordelen voor welstand en beschaving. Op dit laatste valt toch wel iets te veel nadruk, in dit verhaal van Go Verburg. Het is bekend: de primitieve mentaliteit van de bekeerlingen staat vreemd tegenover bepaalde soorten onderscheid. Ze worden christen mede om de materiële voordelen. Maar dit is geen boek voor primitieven en al zal het christelijke kinderen in hun naïeveteit niet ergeren, we hadden het graag nog iets anders gezien. Overigens goed verteld,maar voor katholieke kinderen minder geschikt, door het typisch protestantse karakter. (geb. f 2,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.