Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marian van Bergen

Ietje de Vries, druk 1, 155 blz.
prijs f 3,25 (Haan's Bibliotheek voor de jeugd); gebonden; meisjesboek, leeftijd 12 jaar.
Inhoud: letje de Vries is het dochtertje van Boer De Vries, die gaat emigreren naar Californië. Als zijn vrouw aan het inpakken is, raakt ze een gouden armband kwijt. letje vindt die, maar ze gooit hem in een doos, als ze iemand hoort aankomen. Via Antwerpen gaat de reis naar New-York en dan per vliegtuig naar Californië. Op de boot wordt de armband door Ietjes zusje Gerrie gevonden en zij geeft hem aan haar "vriend" Sam, een neger, die veel van Gerrie houdt. Deze komt zelfs voor de armband in de cel terecht. Als er op een nacht een hevige storm woedt, is Ietje bevreesd, dat het schip zal vergaan. Ze belijdt eerlijk alles aan moeder en dan wordt ook de kapitein in kennis gesteld van het gebeurde, zodat Sam weer wordt vrijgelaten. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een boeiend en leerzaam boek. Sommige bladzijden doen wat onwaarschijnlijk aan, b.v. blz. 64. Zonde, berouw en vergeving worden ons ook in dit boek beschreven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
Marian van Bergen

Ietje de Vries, druk 1, 155 blz.
En dan Ietje de Vries, door Marian van Bergen. Boer De Vries gaat met vrouw en kinderen emigreren naar Californië. Schrijfster weet gezellig te vertellen over de spanning, de zorgelijke en de prettige voorbereidingen, het afscheid en de zeereis. Het verhaal is in een mooie, christelijke geest geschreven.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.