Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



C.Th. Jongejan-de Groot

Ike's geheim, druk 1, 44 blz.
G.K.C.0. (cart. band). 6 t.d.t. Ike zal een broertje of zusje krijgen. Dat heeft Moeder haar verteld. Maar — 't is een geheim, dat Ike niet verklappen mag. Wiegje en kleertjes zijn reeds klaar. Evenwel, daar komen de tegenheden. Vader wordt werkloos en op zekeren nacht komt er brand. Bijna alles brandt op, ook het wiegje met de kleertjes. Even later, terwijl Ike op school is, komt het bericht: Er is een Prinsesje geboren. Vlak daarop komt vader vertellen, dat Ike een zusje gekregen heeft. Dubbele blijdschap. Met enkele dagen mogen ze weer in hun huisje, dat nieuw opgebouwd is. Er is echter geen wiegje voor 't kleine zusje. Er wordt een prachtige wieg met heel veel kleertjes bezorgd. 't Is een cadeau, omdat zusje op denzelfden dag geboren is als Prinses Beatrix. Wat een blijdschap! God heeft Ike's gebed op wonderbare wijze verhoord. Straks, als moeder weer thuis komt, en vader werk krijgt, vloeien de harten over van dank aan Hem, Die zoo rijk beweldadigde. Het lijdt geen twijfel, of de meisjes zullen dit meisjesverhaal met plezier lezen. Ze zullen wel geen last hebben van de onwaarschijnlijkheden, die zich hier en daar aan het redeneerend verstand van ouderen opdringen. Denk b.v. aan den krachttoer van de juffrouw. Ike is reeds 12 jaar en voor de klas, waar zij bij behoort, staat een juffrouw, die — zeker bedeeld met Herkules-kracht — het meisje optilt en boven op de lessenaar zet! Dat is echter het ergste niet. We geven gaarne toe, dat dit verhaal Christelijk is van opzet en strekking. Toch hebben we een zeer ernstig bezwaar, nl. dat de Heere Jezus hier al te veel wordt voorgesteld als een afdoend middel tegen alle kwalen en tekorten; en het: „bid maar en dan komt het wel!" in sterke mate aan de kinderen wordt bijgebracht. Van het groote doel van Jezus' komst en de noodzaak daarvan: niets! Ofschoon deze bedenking het boekje voor onze Kerstuitdeeling bijna ongeschikt maakt, willen we het om den overigens Christelijken geest onze aanbeveling, zij het onder reserve, niet geheel onthouden.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

C.Th. Jongejan-de Groot

Ike's geheim, druk 1, 44 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Moeder heeft Ike een groot geheim verteld. Er zal een kindje geboren worden. Het wiegje en de kleertjes zijn al klaar. Alle voorzorgen ziet ze nemen. Vader wordt echter werkeloos en door een brand gaan wiegje en kleertjes verloren. Ike is daarover bedroefd en bidt den Heere om een andere wieg. In het ziekenhuis wordt een zusje geboren gelijk met het prinsesje. Daardoor wordt een mooie wieg met kleertjes thuisgebracht door enkele dames. Wat een blijdschap, als moeder uit het ziekenhuis komt en dat alles ziet. Vader krijgt ook weer werk. Den Heere wordt dank gebracht door allen voor zooveel zegeningen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een mooi boek voor onze meisjes. Het heeft zeker opvoedkundige waarde voor de ouders, hoe de kinderen in te wijden in een te verwachten blijde gebeurtenis. Kinderlijk geloof juist geteekend. Voor Kerstfeestviering geen Kerstboom noodig. Nieuwe spelling.
Conclusie: warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
C.Th. Jongejan-de Groot

Ike's geheim, druk 2, 45 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Moeder heeft Ike een groot geheim verteld. Er zal een kindje geboren worden. Het wiegje en de kleertjes zijn el klaar. Alle voorzorgen ziet ze reeds komen. Vader wordt echter werkeloos en door een brand gaan wiegje en kleeren verloren. Ike is daardoor bedroefd en bidt den Heere om een andere wieg. In het ziekenhuis wordt een zusje geboren, gelijk met het prinsesje, daardoor wordt nu een mooie wieg thuisgebracht door eenige dames. Wat een blijdschap als moeder uit het ziekenhuis komt en dat alles ziet. Vader krijgt ook weer werk. Den Heere wordt dank gebracht voor zooveel zegeningen. Algemeene op- of aanmerkingen: Een tweede druk verscheen van dit boek. Een vorige recensent noemde het een goed boek voor onze meisjes. Inderdaad, het is een vlot geschreven, boeiend verhaal, waarin het kinderlijk geloof van Ike juist geteekend wordt. In het verhaal wordt duidelijk getoond, dat voor de Kerstfeestviering geen kerstboom noodig is. In de opvoeding van moeder is een juiste Christelijke geest. Nieuwe spelling.
Conclusie: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.