Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.G. van de Hulst

In 't Kraaiennest, druk 1, 187 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 8-12 jaar; omvang 206 bladz met 35 ill.; prijs f2.25 geb.
Korte inhoud: Het "Kraaiennest" is de zolder van Van Baaren; zijn 2 zoontjes zijn de "kraaien", die op dien zolder slapen en daar vaak heerlijk spelen. Ze bedenken heel wat guitenstreken, die niet altijd door den beugel kunnen. Onbezonnenheid en waaghalzerij bij hun spel zijn oorzaak van vele onaangenaamheden en moeilijkheden met de buren. Vooral de bange dienstbode van Mevr. Havelaar moet 't ontgelden. Ze hebben een goeden vriend in een motorschipper, met wien ze mogen meevaren en zoo een heerlijk daagje bij diens zoontje doorbrengen. Als ze aan alle zijden in moeilijkheden geraakt zijn, helpt hij ze er uit. Tengevolge van een val op de timmerfabriek wordt Vader ernstig ziek. Bij het beter worden is de jeugdige onbezonnenheid der snaken oorzaak, dat Vader weer instort. Ten slotte komt alles nog goed terecht.
Beoordeeling: Een spannend verhaal, waarin duidelijk uitkomt, wat groote zegen in een Christelijke gezinsopvoeding ligt. De ouders in dit verhaal zijn vrome menschen; en die vroomheid is zoo echt. Tijdens Vaders ziekte worstelt Moeder in den gebede met God. Vader weet zich door genade een kind van God, wien de zonden vergeven zijn. De Schrijver weet een sfeer te scheppen, die we voor onze kinderen behoeven. Zoo ongezocht weet hij medelijden met en liefde tot de dieren aan te wakkeren zooals we dat wel meer in zijn boeken aantreffen (b.v. Thijs en Thor). Taal en stijl zijn voorbeeldig, de ill. konden beter zijn. De teekeningen komen bijzonder veel overeen met die uit het kindertijdschrift "Vrij en Blij . Als we de ill. zouden moeten gelooven, vinden we familietrekken in elkaar wildvreemde personen. Aanbevolen. G. Dick

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
W.G. van de Hulst

In het Kraaiennest, druk 14, 187 blz.
jongens- en meisjesboek 8-10 jaar. Prijs f 9,60.
Inhoud: Dik en Wim beleven hun avonturen in het Kraaiennest, zoals de zolder door moeder genoemd wordt. Daar komt dan nog Beppie, de poes, bij. Verder de oude, deftige mevr. Haverman en haar dienstbode Neeltje. Vooral mogen we Jasbaas, de schipper, en zijn gehandicapte zoontje Jasper, niet vergeten.
Conclusie: Een kostelijk verhaal, zoals alleen v. d. Hulst dit beschrijven kan. Hij weet de karakters meesterlijk te beschrijven en in gedachten herleeft de tijd van enkele tientallen jaren geleden, toen het leven nog wat minder gecompliceerd was dan nu. De Bijbelse boodschap klinkt goed door. Een boek, dat het ook nu nog goed doet. De illustratie op het omslag is erg contrasterend met de inhoud. De vroegere omslag paste m.i. beter.
Eindoordeel: Warm aanbevolen. J. D. v. L .
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1981

Open Boekbeoordeling.
W.G. van de Hulst

In het Kraaiennest, druk 15, 155 blz.
geïllustreerd door W. G. van de Hulst jr., leeftijd vanaf 9 jaar, niveau A.V.I. 8. Prijs f 14,50.
Inhoud: Dik en Wim zijn uit bed gegaan. Ze gaan - door de dakgoot - op zoek naar Beppie de poes. Waarom is de poes gevlucht? Na de zoekactie komen ze vuil en huilend thuis. Ze worden weer ondergestopt en dan wordt het rustig in het Kraaiennest. Tenminste...? Neeltje, het dienstmeisje heeft heel wat te vertellen. Bovendien zal ze de politie ook inlichten! Met Jasbaas, de schipper mogen de jongens een nachtje mee op het schip "Kareltje". Het zoontje van de schipper is "een stakkerig kereltje". Wel heeft de Heere hem veel verstand gegeven. Als de jongens van het varen thuiskomen, is alles bekend. Ook van de gebroken ruit! Daarom moeten ze naar mevrouw Haver-mans hun excuses aanbieden. Wat er dan allemaal weer voorvalt met de wekker van het zoontje van de schipper... Het ongeluk van vader zorgt voor veel spanning. Moeder bidt: "Uw wil geschiede". Gelukkig wordt vader beter. En met Beppie en mevrouw Havermans komt het ook weer goed. Opmerkingen: Postief: Een moeder die voor haar jongens bidt (blz. 23). Neeltje, het dienstmeisje (blz. 25), door een reetje naar buiten gluren (blz. 26), nuffig (blz. 35), antraciet en turf, een fijn-tenen mandje, dodeinde (blz. 41), het roefje (blz.46), het bommen van lege melkbussen (blz.47), marskramer (blz. 52), kiel (blz. 55), dragonder (blz. 56), peettante (blz. 109), enz. enz.... zijn woorden/uitdrukkingen, niet van onze tijd! Toch kunnen kinderen zich in dit verhaal en met dit verhaal verplaatsen in de geschiedenis.
Conclusie: Dit boek is vanwege het taalgebruik het meest geschikt voor de oudste kinderen van de basisschool. Het is goed dat onze kinderen enigszins te horen krijgen hoe het in vroeger dagen ging. Goed dat in dit boek ernst wordt gemaakt met bijbellezen en gebed. Dat er eerbied in doorklinkt. Er zijn verschillende lessen uit te trekken o.a.: "Waarheid spreken, schuld bekennen is moeilijk". Genemuiden W. A. J. Jansen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1994

Open Boekbeoordeling.