Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. Schrijver

In 't geuzehuis, druk 1, 319 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 10-16 jaar; omvang 318 bladz. met 80 ill. (penteek., zwartjes, witjes) van Jan Rinke; prijs ing. f 2.25, geb. f 3.25.
Korte inhoud: Dit verhaal is een vervolg op: "Toen Moeder weg was". In het dorp Berkendaal, een uur gaans van Haarlem, woont op villa "Clematis" de familie De Geuze, bestaande uit Moeder en vier kinderen. Ook behooren Opa Matveld en tante Tonia tot het gezin. Tom de Geuze is een ijverige jongen, die na de verhuizing naar Haarlem in de 1e klasse v. d. H. B. S. komt. Zijn jongere broertje Willy komt in de opleidingsklasse v. d. Wilhelminaschool, waar hij zich meer met grappen en dolle streken bezig houdt dan met werken, 't Gevolg is: standjes en straf van 't Hoofd. Uit een min-edel motief gaat hij ten slotte toch aanpakken en slaagt voor 't toelatingsexamen van het Gymnasium. Als belooning voor den ijver der jongens maakt Mevr. De Geuze in den zomer ('t was in 1914!) een vacantiereisje naar Valkenburg. Twee vriendjes gaan ook mee. Daar beleven ze verschillende avonturen, ook al door de plotselinge mobilisatie van 't Nederlandsche leger.
Beoordeeling: In kernchtige taal, in vloeiende stijl is hier een stukje echt menschelijk leven beschreven, 't Is lectuur, die onze knapen en meisjes boeit en hen dwingt tot luisteren, als ze vertelt van teere dingen, zooals in hoofdstuk II, waar naar aanleiding van een gesprek over de roeping van Levi, Tom vraagt, of de Heere tegenwoordig nog wel rechtstreeks roept - en waarop Grootvader Matveld de geschiedenis van een koloniaal vertelt, die een slecht leven leidde, maar bekeerd werd en daarna Zendeling geworden is. Onze jongens zullen genieten van den humor en de ironie, van 't edele en het verheffende in dit boek. Ook ontbreekt het tragische en het komische niet. Lees bijv. het sterven van tante Tonia in hoofdstuk V, of de drankellende in hoofdstuk XI, - en 't verhaal van de omgeschopte melkpan door de bijziende Pieteko in hoofdstuk VII. Hartelijk aanbevolen. G. Dick.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930