Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



E. Gerdes

In Utrecht , druk 5, 157 blz.
Bijzonderheden: oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 14-18 jaar; omvang 159 bladz., prijs ing. f 0.75, geb. f 1.75.
Korte inhoud: De jongeling Wouter Harmsen woont ui 1579 met zijn grootvader in Utrecht. Wouter wil zich niet als predikant bij de Kerk aansluiten, maar blijft liever als rondreizend Evangelist Christus verkondigen. Zoo krijgt hij, zoowel Roomschen als Protestanten, tot vijand. Hij weet ook de erfdochter van Vlooswijk, Jacoba, voor het Evangelie te winnen. Haar voogd, Jan van Vlooswijk, doet zijn broeder, Jacoba's vader, in een klooster gevangen houden te Utrecht. Haar moeder vertoeft als krankzinnige in het kamp der Wederdoopera. Dirk Gaperts doet als vaandrig van Jan van Nassau dienst te Utrecht. Bovendien maken we kennis met Arminius. Als eindelijk de Roomschen met behulp van Wederdoopers hun verloren macht in Utrecht willen terugwinnen, wordt dit door de wakkere houding van den hoofdschout en Dirk belet. Jacoba mag met haar ouders op Vlooswijk haar intrek nemen. Wouter trekt als prediker de wereld in.
Beoordeeling: Dit is m. i. het minst geslaagde van de vier pennevruchten van Gerdes, waarin Wouter Harmsen een rol speelt. De disputen tusschen Wouter en anderen omtrent Wouters vrijbuiteren als Evangelist, interesseeren die kinderen niet. En ouderen voelen zich onbevredigd, omdat de schrijver in 't midden laat, wat nu het meest wenscbelijke was. Overigens zijn er ook wel aardige gedeelten in. Dus wel aanbevolen. H. Riemersma.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930