Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronRie Smaal-Meeldijk

Het huis aan de haven, druk 1, 110 blz.
prijs f 1,40; gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Het boekje vertelt van José. Wat heeft zij een vriendelijk tehuis en een mooi leven, waar lang niet ieder meisje van die leeftijd aan toekomt. Na een overgang op de Ulo mag zij mee met een oom en tante naar Zwitserland. Ze heeft erg verlangd naar een broertje. Haar wens wordt vervuld, maar het broertje wordt een zorgen-kindje. Maar ook dit wordt aanvaard.
Conclusie: Een prettig leesbaar boekje. De godsdienstige toon is goed. Voor velen ligt het wel een beetje te ver van hun leven af, want zo'n buitenlandse reis is nog niet aller deel!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
Rie Smaal-Meeldijk

Het huis aan de haven, druk 1, 110 blz.
Het huis aan de haven is van Rie Smaal-Meeldijk. We vinden José in haar jongeleven wel wat zwaar op de hand. Het huis aan de haven staat open voor iedereen, maar José heeft geen broertje of zusje. Als toch nog een kindje geboren wordt, blijkt dat broertje ongelukkig. Het verhaal heeft een protestantse levensbeschouwing.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.

Rie Smaal-Meeldijk

Het huis aan de haven, druk 2, 110 blz.
prijs gecartonneerd f 1,45; meisjesboek, 12-15 jaar.
Inhoud: José is enig dochtertje, ze verhuist naar een bovenhuis aan de buitenhaven, Ze bidt om een broertje of zusje, zoals haar vriendin Marian er enkele heeft. Met z'n achten Ulo- -en H.B.S.-leerlingen gaan ze roeien en zwemmen met levensgevaar. José gaat met oom en tante naar Zwitserland. 't Kindje komt, maar is niet normaal. Dán komt de Februari-vloed. Strekking: 't Leven van twee vriendinnen, hun ruzietjes en vermaken. De beproeving met het zieke broertje. De jaloersheid van Marian is goed getekend. José is een sympathiek kind.
Conclusie: Een aardig boek voor oudere meisjes met goede godsdienstige achtergrond.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Rie Smaal-Meeldijk

Het huis aan de haven, druk 3, 110 blz.
prijs f 1,45; gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Strijd en overwinning van het Christendom in Friesland. Wate de hoevenaar wil eerst niet breken met de oude afgoden. Door de prediking van Liudger en Bernlef, de blinde zanger, komt hij toch tot het geloof en laat zich dopen. Strekking: De strekking van dit boek over de opkomst en voortgang van het Christendom in de Friese landen is vanzelfsprekend godsdienstig.
Conclusie: Een goed boek over de moeilijke beginperiode van het Christendom in Friesland.
Eindoordeel: aanbevolen. prijs f 1,45; gebonden; meisjesboek.
Inhoud: José is een meisje uit Dordrecht en aanvankelijk enig kind. Haar vriendin Marian is jaloers op Mop, die José op een vakantiereis met oom en tante heeft ontmoet en die bij haar komt logeren. Als José een broertje krijgt, dat verlamde beentjes heeft, vindt ze hierin een aanknopingspunt om haar van de Heere Jezus te vertellen. Strekking: De betekenis van het leed in het leven is een van de hoofdgedachten van dit boekje. Jaloezie en onverantwoord optreden blijven niet zonder gevolgen.
Conclusie: In het eerste deel wat rommelig, maar later veel rustiger geschreven. De betekenis van het christelijk geloof voor het kinderleven wordt terecht naar voren gebracht en daarom een waardevol boekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Rie Smaal-Meeldijk

Het huis aan de haven, druk 4, 110 blz.
9 t.d.t., G.K.C.B., M. 10-14 j., (zie B.B. 1958). Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

Rie Smaal-Meeldijk

Het huis aan de haven, druk 4, 110 blz.
prijs gecartonneerd f 1,45; meisjesboek.
Inhoud: José gaat verhuizen naar een huis aan de haven. Haar vriendin Marian benijdt haar, omdat Jos enig kind is. Jos krijgt eindelijk het broertje, waarnaar ze zo verlangd heeft, maar hij is lam. Jos maakt een heerlijke reis naar Zwitserland met oom en tante. Ze maakt kennis met Mops, die in de kerstvakantie komt logeren. Marian is jaloers, maar alles komt goed. De vreselijke watersnoodramp brengt veel angst en bij José krijgen ze ook evacué's in huis. Strekking: Soms voert het leed van God af en er is voortdurend gebed nodig om niet van Hem af te dwalen. Het is een voorrecht om een vader en moeder te hebben, die God vrezen.
Conclusie: Het boek voldoet aan de eisen, die men stellen mag aan een prettig leesbaar meisjesboek voor het christelijk gezin. De schrijfster is niet altijd ontkomen aan het gevaar zich te verliezen in een al te uitvoerige detailbeschrijving.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.