Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronG. van Essen

Hulzen zoeken, druk 1, 86 blz.
Prijs f 0,95; gebonden; geïllustreerd; jongensboek. Strekking; Gert en z'n vriendjes willen hulzen gaan zoeken van mitrailleurkogels der Tommies. 't Gaat eerst niet door wegens een aanval van jagers op een auto. Een vliegmachine komt omlaag, de piloot ontsnapt per parachute. Na andere avonturen gaan de jongens weer hulzen zoeken en maken van dichtbij een autobeschieting uit de lucht mee. Gert heeft er genoeg van en belijdt zijn ongehoorzaamheid. Ellende en gevaren van de oorlog worden goed getekend, De Heere alleen kan bewaren. Er wordt gebeden om bewaring en vergeving.
Conclusie: Aardig geschreven jongensboek voor 8-12 jaar. 't Godsdienstig element had het hele verhaal meer moeten doortrekken.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
G. van Essen

Hulzen zoeken, druk 2, 85 blz.
prijs f 1,15; gecartonneerd; geïll.; jongensboek, leeftijd 9-12 j.
Inhoud: Gert en zijn vrienden gaan hulzen zoeken. Tot twee keer toe mislukte dat. De eerste keer stort er een Engels vliegtuig neer en de tweede keer beschiet een vliegtuig een auto, zodat Gert in gevaar verkeert. Strekking: Stellig is het de schrijver zelf niet duidelijk geweest, wat hij bedoelde. Zou hij alleen maar een boekje hebben willen schrijven?
Conclusie: Veel geredeneer en weinig handeling. Wat gestoei in bed, het verkeerd aantrekken van een broek, af en toe een flauw jongensruzietje behoren al mede tot de gewichtigste voorvallen. Het godsdienstig element is alleen maar sluitstuk.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.