Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



N.J. Bosma

In de schaduw van Loevestein, druk 1, 165 blz.
Ten slotte een Callenbach-uitgave, die wij onze kinderen toch maar liever niet in handen moeten geven:IN DE SCHADUW VAN LOEVESTEIN door N.J. Bosnia (f 3.50)
TerwijI we dit jaar juist met dankbaarheid herdenken de Nationale Synode van Dordrecht 1618-1619, verscheen er in dit 3SOste herdenkingsjaar eon kinderboek dat zich bijzonder fel richt tegen Dordt. Het boek beschrijft de toestanden na het twaalljarig bestand, de gevangenneming van een remonstrants predikant, die tot levenslang veroordeeld word en de smaad en hoon, die de remonstranten moesten ondergaan. Nanne J. Bosma kan schrijven en goed ook! Het zou " wat opzet en uihverking betreft " zelfs een book van Te Merwe of Piet Prins kunnen zijn en dat maakt de zaak juist des to gevaarlijker. Want in heel dit " bijzonder boeiende " verhaal is een man aan het woord, die zich inspant de gereformeerden van de 17e eeuw in een kwaad daglicht te stellen.
Nederlands Dagblad, 1937
N.J. Bosma

In de schaduw van Loevestein, druk 1, 165 blz.
prijs gebonden f 3,50; jongensboek, leeftijd 12 jaar en ouder.
Inhoud: Vad. Gesch.: achtervolging der Remonstranten van 1621-1631. Een Remonstrants predikant, ds. Bijsterus, wordt gevangen genomen en tot levenslange gevangenisstraf op Loevestein veroordeeld. Eerst mag niemand bij hem, later mogen zijn vrouw en kinderen zijn gevangenschap delen. Ze worden slecht behandeld. Zoon Klaas doet vele pogingen tot ontspannig, vergeefs. Eindelijk na 10 jaar gelukt dit met hulp van een oude soldaat, als de bezetting van Loevestein feest viert in Gorkum. Er worden geen pogingen gedaan ze weer te arresteren. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een zeer partijdig, eenzijdig verhaal over de twisten tussen Remonstranten en Contra-Remonstranten. De martelaars om des geloofs wille zijn hier alleen de Arminianen! Dat er veel Contra-Remonstranten zijn vervolgd (b.v. te Schoonhoven) wordt niet genoemd. 't Hele verhaal dient om de Remonstranten te verdedigen. Maurits wordt "de hardvochtige Maurits" genoemd. Enige godsdienstige invloed is niet merkbaar, ondanks de predikanten, de Doop door een gewezen Rem. predikant, enz. 't Is alles afkeuring van het gebrek aan godsdienstvrijheid. Zeker voor ónze Z.S.:
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.