Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



C. Oldenburg

In duizend vrezen, druk 1, 79 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B., J. 9-11 j. Jan, zoon van Klaas Spiegel, en Jacob, zoon van Pieter Jacobszoon de Bruin, zijn dikke vrienden. Samen beleven zij allerlei avonturen in hun geboortestad Rotterdam. 't Verhaal speelt in de tijd der Spanjaarden. Vandaar dat niemand mag weten dat Michel Herlijn, de gast van Jacobs vader en moeder, een rondreizend predikant is. In de tijd van het verhaal is Den Briel juist door de watergeuzen veroverd. De Spanjaarden die van Dordrecht op weg naar Den Briel zijn willen graag door Rotterdam trekken. Dit wordt toegestaan, mits zij met 25 tegelijk gaan en de lonten gedoofd zijn. Door een misverstand breken er gevechten uit. Het gezin De Bruin verstopt zich voor de plunderende Spanjaarden. Door het bloed van Jacobs geslachte geitje weet men te suggereren dat de Spanjaarden al in hun huis geweest zijn. Op een schotwond na, in het been van vader de Bruin, komt men goed door het avontuur heen. Een goed verzorgd en keurig uitgevoerd boek. De poging, om via het geitebloed, dieper in te gaan op het Evangelie van de gekruisigde Heiland, is niet zo geslaagd. Toch is het belangrijk, dat het Bijbels getuigenis door heel het verhaal verweven is. Het spreekt van Gods leiding en bewarende redding. Een sterk boek is het niet geworden. De stijl is ook niet genoeg afgestemd op jeugdige lezers. De woorden "eveneens", "op deze wijze", en de zin : "hij (d.i. een jongen) snelt met spoed naar huis", horen niet thuis in een kinderboek. Niettemin is het voor uitdeling op onze zondagsscholen zeer geschikt, en we kunnen dan ook zeggen: Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

C. Oldenburg

In duizend vrezen, druk 1, 79 blz.
prijs gebonden f 1,10; jongensboek.
Inhoud: De belevenissen van Jacob Bruyn, de zoon van de wijnhandelaar, tijdens de plundering van Rotterdam door de Spaanse soldaten van Bossu. Strekking: 't Gesprenkelde bloed van het geitje misleidt de soldaten, zodat ze de woning voorbijgaan. Gewezen wordt op het bloed van het lam in Egypte en het Lam op Golgotha.
Conclusie: "Op Golgotha is ook bloed gevloeid. Dat was tot redding der mensen." Dit had scherper gekund. Christus heeft zijn bloed vergoten voor zondaren. Door het geloof verkrijgen we deel aan deze weldaad.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
C. Oldenburg

In duizend vrezen, druk 1, 79 blz.
Over het eerste van het nu volgende vijftal historische verhalen kunnen we helaas niet al te gunstig oordelen. In duizend vrezen, door C. Oldenburg, is op zich een niet onaardig verhaal over de doortocht van de Spanjaarden door Rotterdam na de val van Den Briel. De feiten zijn wel juist, ook het verhaal over het huisje "In duizend vrezen", dat aan plundering ontkomt, doordat men voor de deur het bloed van een geit had neergegoten. Maar waarom toch steeds die zaak van de opstand als een protestantse, een bijbelse zaak blijven aanduiden? Is dit nu kwade wil of onkunde? Voor de katholieke jeugd minder geschikt. (geb. f 1,10)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.