Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

In en uit Siberië, druk 1, 62 blz.
prijs 95 ct; gebonden; geïll.; jongensboek; leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Karel wordt bij een razzia door de Duitsers opgepikt en later door de Russen bevrijd, waarna hij in Siberië terecht komt. In rendiersleden vlucht hij met anderen en beleeft dan veel gevaren. Eindelijk komt hij in Finland en vandaar keert hij met een K.L.M.-vliegtuig naar huis terug. Strekking: Het boek geeft een mooie kijk op het leven in Siberië, de Poolnacht, het Russische Paasfeest, enz. Gebruik van Heer.
Conclusie: Geen kerstboek, maar wel een boek, dat de jongens met genoegen zullen lezen. De sfeer van het Russische Paasfeest doet ons vreemd aan. De viering hiervan is wel erg uitvoerig beschreven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

In en uit Siberië, druk 2, 62 blz.
Aanbevelenswaardig is ook de 2e druk van het boek In en uit Siberië, door K. Norel. Het is de geschiedenis van een jonge Nederlander die na de 2e Wereldoorlog in Russische gevangenschap geraakt en na vijf jaar Siberië een riskante ontvluchtingstocht maakt door de toendra's, om in een Fins plaatsje de vrijheid terug te vinden. De schrijver geeft een summier, maar waarheidsgetrouw tijdsbeeld met een positieve achtergrond van hecht Godsvertrouwen. Goed geschreven en geïllustreerd. (geb. f 1,-)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1957-58

Open IDIL-Gids.

K. Norel

In en uit Siberië, druk 3, 60 blz.
prijs gecartonneerd f 1,45; jongensboek.
Inhoud: Met zijn drieën, waaronder een Hollandse jongen Karel, bereiden ze een ontvluchting uit Siberië voor. Natuurlijk worden ze gezocht, maar weten na angstige momenten te ontkomen. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een spannend boekje, dat de jongens graag zullen lezen. Het was misschien wel goed geweest iets duidelijker aan te geven, waarom Karel in Siberië gevangen zat. We horen ook van het Paasfeest, dat in Rusland gevierd wordt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.