Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Grimme

In het land van de Piranhas, druk 1, 155 blz.
12 t.d.t., G.K.C.B., J. 10-15 j. De titel vereist enige verklaring. De piranha is een zeer gevaarlijke vis, die in de wateren van Brazilië voorkomt. In dat land speelt zich ook dit verhaal af. De familie De Harde is uit het Drentse Sleen geëmigreerd naar Brazilië. Het is een christelijk gezin; er wordt aan tafel bijbel gelezen en gebeden. Freek, 'n jongen van een jaar of zestien is de hoofdfiguur. Hij beleeft de meest fantastische avonturen. Benito, 'n knecht van de boer, waar de De Harde's werken is een schelm. Hij besteelt z'n baas. Freek krijgt dit door, maar dit bezorgt hem de haat van Benito en zijn eenogige vriend de kastelein José. Meermalen probeert hij Freek te doden. Als hij hem met een jeep wil aanrijden krijgt hij zelf een ongeluk. Eerst wil Freek hem laten liggen, maar dan herinnert hij zich de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan en moeders uitspraak: we moeten voor Benito bidden. De slotzin luidt o.m.: "Benito heeft God gevonden". Dit is een spannend, boeiend-verteld verhaal. De strekking is heel goed en al geeft het boek dan geen rechtsstreekse evangelieverkondiging, de kern is: Hebt uw vijanden om Christus' wil lief. Om dit en vele andere goede kwaliteiten mogen we dit boek aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

A. Grimme

In het land van de Piranhas, druk 1, 155 blz.
prijs gecartonneerd f 2,10; jongensboek.
Inhoud: Een uit Drente geëmigreerde familie naar Brazilië maakt verschillende avonturen mee. De zoon Freek en de vader worden op verschillende manieren dwars gezeten. De waarheid komt uit. Door werkelijk christen zijn bewijzen ze hun vijand liefde. God zorgt voor hen en daarbij leven ze. Na alle tegenslag komt de waarheid aan het licht en ze mogen God danken voor Zijn hulp en zegen. Strekking: Goede christelijke strekking. Vlot verteld; vol avonturen, doch niet overdreven. Spannend voor jongens van 12-16 jaar om te lezen. Zeer leerzaam van inhoud.
Conclusie: Zeer goed boek, dat z'n weg zal vinden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
A. Grimme

In het land van de Piranhas, druk 1, 155 blz.
Freek, de zoon van een Hollands landbouwersgezin, dat naar Brazilië is geëmigreerd, beleeft In het land van de piranhas spannende avonturen. Het gezin wijst een misdadiger de weg terug naar God. Aart Grimme schreef met dit boek een boeiend avonturenverhaal, met als activieve achtergrond een christelijke les. (geb. f 2,10)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.