Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Z.W. Landsheer

In het spoor van den padwijzer, druk 1, 111 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jan de Bruin heeft zijn moeder verloren en daar zijn vader op de groote vaart is, komt hij in het kinderlooze gezin van oom en tante. Oom, die geen kinderen gewend is, is bovendien kort aangebonden en Jan is driftig. Dit geeft vaak conflicten. Jan is een echte padvinder en besteedt daaraan nogal wat tijd. Oom voelt niet voor de padvinderij. Jan raakt van 't goede pad en bezoekt zelfs eenmaal op Zondag een bioscoop, meegenomen door Okke Dijkstra, die ook een halve wees is en vaak door zijn dronken vader mishandeld wordt. De hopman van de padvinders weet Okke in een jongenstehuis te krijgen. Jans oom wordt ook door hopman de Graaf wat milder gestemd en na een avontuur, waarin Jan de redder van Okke wordt, is de verhouding tusschen allen in het reine gebracht. Algemeene op- of aanmerkingen: Een boek, waarin de Chr. Padvinderij een belangrijke rol speelt. Het is eenvoudig en sober, maar vlot geschreven. 't Had echter wat boeiender kunnen zijn. De godsdienstige strekking is vrij zwak, had positiever moeten zijn. De schrikkelijkheid der zonde wordt wel eens al te weinig onder de aandacht gebracht. Ook het gezin van oom en tante is tamelijk in het onzekere gehouden, wat de godsdienst betreft. Het aandringen op de noodzakelijkheid van de ware bekeering missen we. Het woord Heer wordt gebruikt. Nieuwe spelling.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
Z.W. Landsheer

In het spoor van den padwijzer, druk 1, 111 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 8 t.d.t. De titel doet reeds vermoeden, dat we hier te doen hebben met een padvindersverhaal. De jongens, voor wie dit boek bestemd is, worden op een heel prettige manier ingeleid in het padvinderswereldje. Aan de bekende plaat van Carlos is de titel ontleend. De hoofdpersoon is Jan, die zijn ouders missen moet, en die door een knorrigen oom en een wel-meenende tante wordt verzorgd. Hij wordt gedwongen zijn vriendschap 45 met Henk op te geven en raakt nu in de handen van Okke, zoon van een dronkeman, die hem op het verkeerde spoor brengt. De zeer sympathieke figuur van Hopman De Graaf en een ongeval dat goed afloopt, zijn de middelen, die God gebruikte om hen weer in 't goede spoor te brengen. Alles komt bevredigend terecht. Dit boek is heel vlot en genoeglijk geschreven. De mentaliteit is Christelijk. We zouden echter zeer gaarne zien, dat bij een tweeden druk, die stellig volgt, er meer licht op Christus zelf komt te vallen. En dan vooral op Christus niet als Padwijzer, maar als Middelaar. Het is goed, dat de Hopman zegt: Jezus moet niet op den achtergrond staan, maar vóóraan gaan, daarbij kritiek oefenend op de bewuste plaat. Maar dan verwondert het ons even, dat de schrijver in plaats van op het Evangelie der Schrift te wijzen een greep doet naar de legende (blz. 107), hoe opmerkelijk die overigens is. De Christus der Schriften als Zaligmaker van arme zondaren staat hier op den achtergrond. Laat de auteur ook als auteur den raad van zijn eigen hopmanfiguur ter harte nemen! Daar dit boek voor de groep, voor welke het bestemd is, ten zegen kan zijn, willen we het onder het zooeven genoemde voorbehoud aanbevelen. We wachten met vertrouwen op den tweeden druk!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

Z.W. Landsheer

In het spoor van den padwijzer, druk 2, 112 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 8 t.d.t. De titel doet reeds vermoeden, dat we hier te doen hebben met een padvindersverhaal. De jongens, voor wie dit boek bestemd is, worden op een heel prettige manier ingeleid in het padvinderswereldje. Aan de bekende plaat van Carlos is de titel ontleend. De hoofdpersoon is Jan, die zijn ouders missen moet, en die door een knorrigen oom en een wel-meenende tante wordt verzorgd. Hij wordt gedwongen zijn vriendschap met Henk op te geven en raakt nu in de handen van Okke, zoon van een dronkeman, die hem op het verkeerde spoor brengt. De zeer sympathieke figuur van Hopman De Graaf en een ongeval dat goed afloopt, zijn de middelen, die God gebruikte om hem weer in 't goede spoor te brengen. Alles komt bevredigend terecht. Dit boek is heel vlot en genoeglijk geschreven. De mentaliteit is Christelijk. We zouden echter zeer gaarne zien, dat bij een nieuwen druk, die stellig volgt, er meer licht op Christus zelf komt te vallen. En dan vooral op Christus niet als Padwijzer, maar als Middelaar. Het is goed, dat de Hopman zegt: Jezus moet niet op den achtergrond staan, maar vóóraan gaan, daarbij kritiek oefenend op de bewuste plaat. Maar dan verwondert het ons even, dat de schrijver in plaats van op het Evangelie der Schrift te wijzen een greep doet naar de legende (blz. 107), hoe opmerkelijk die overigens is. De Christus der Schriften als Zaligmaker van arme zondaren staat hier op den achtergrond. Laat de auteur ook als auteur den raad van zijn eigen hopmanfiguur ter harte nemen! Daar dit boek voor de groep, voor welke het bestemd is, ten zegen kan zijn, willen we het onder het zooeven genoemde voorbehoud aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940