Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. te Merwe

Jaap Born, druk 1, 175 blz.
H. te Merwe, auteur van Jaap Born, vertelt in een eenvoudig verhaal zonder schokkende gebeurtenissen, hoe Jaap tobt om in het levensonderhoud te voorzien van zijn zieke vader en zus. Zonder opdringerigheid wordt Jaap's ontwikkeling naar God toe aangeduid. Hier wordt het orthodox protestantisme geboden in ideale realisatie. Katholieke lezers kunnen uit dit boek leren, welk een adel er kan zijn in het leven van een oprecht protestant. Gevaar voor misvatting is vrijwel uitgesloten, ook omdat van polemiek of leerstelligheid geen sprake is.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1949-50

Open IDIL-Gids.

H. te Merwe

Jaap Born, druk 1, 175 blz.
Jaap Born, door H. te Merwe, 176 61z. GeIll. door P.A. de Hoon, prijs geb. f 2.90. Uitg. Neerbosch' Uitgeverij Neerbosch, 1949.
Met veel genoegen heb ik dit bock gelezen. Het is het: verhaal van een arme jongen uit de veenstreken van Groningen, die met z'n vader en z'n zuster in een woonschuit leeft en van plaats tot plants trekt. Hij verkoopt de manden, die vader vlecht, gaat bij een hoer aardappels rooien, wordt verdacht van diefstal, komt bij een turfschipper als knecht, beleeft een aanvaring en wordt eindelijk als dekknecht aangesteld op de Lekboot. Onder alles blijft hij een godvrezende jongen. Jullie moeten dii frisse boeiende boek beslist lezen.
Vrij en Blij, 1951