Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W.J.D. van Dijck

Jaap's gebed , druk 3, 40 blz.
Jaaps gebed, een oude bekende, is een der beste kinderverhalen, die ons onder de oogen kwamen, en kan opnieuw warm worden aanbevolen. De inhoud is uitnemend. Een bekwaam smidsknecht, die misbruik van sterken drank maakt, heeft daardoor zijn gezin in kommervolle omstandigheden gebracht. Op zekeren avond hoort hij ongezocht een gesprek aan, dat door twee zijner kinderen, die reeds te bed liggen, gevoerd wordt. Jaap, die door zijns vaders schuld eenen tijd lang in het ziekenhuis heeft moeten doorbrengen, vertelt aan zijn zusje, wat hij daar van den Heere Jezus heeft gehoord. Als hij er bij zegt, dat dit alles in den Bijbel staat, wordt bij het meiske de begeerte gewekt, eenen Bijbel te bezitten. Op haar verzoek bidt Jaap er recht kinderlijk om. De vader wordt door dat gebed van zijn zoontje getroffen, en met een ontwaakt geweten verlaat hij zijne woning. De ontmoetingen van dien avond zijn als zoovele leidingen Gods, om den man van de dwaling zijns weg terug te brengen, en tevens het gebed van zijn kind verhooring te doen erlangen. Jaaps begeerte naar een Bijbeltje, als Kerstgeschenk voor zijn zusje, wordt tegen de verwachting zijner ouders op wonderbare wijze vervuld. Geluk en vrede vervangen nu de ellende van weleer in de woning van den werkman. Op bladz. 10 wordt gezegd, dat Jaap "nog geen zes jaar oud is." Een paar jaar ouder zou ons natuurlijker voorkomen en ook meer in overeenstemming zijn met de afbeelding op de keurig bewerkte plaatjes. Papier en druk zijn goed. 't Geheel ziet er zeer aantrekkelijk uit. Het verhaal is verdeeld in 4 hoofdstukken, ieder met een Schriftwoord tot motto. Taal en stijl zijn zeer goed. Hier en daar vonden wij enkele kleine taalfouten bijv. "Zondags" voor " 's Zondags." (bladz. 8). Sommige zinnen kwamen voor kinderlectuur ons te lang voor (bladz. 14). Overigens zijn de inkleeding en de wijze van vertellen boven onzen lof. Wij beamen volkomen, wat Ds. Smitt in de voorrede zegt, dat niet alleen kinderen, maar ook ouderen het boekje met genot zullen lezen. Het te pas brengen van den ring van Gyges dunkt ons wat gezocht. De strekking is degelijk. Wij kunnen haar het best aangeven met de motto's boven de hoofdstukken. I. Ziet toe, dat gij niet een van deze kleinen veracht. II. Het Woord Gods is levendig en krachtig. III. Is deze niet een vuurbrand, uit het vuur gerukt? IV. Die zijne overtredingen bekent en laat, zal barmhartigheid verkrijgen. Deze waarheden worden op uitnemende wijze in het verhaal aanschouwelijk voorgesteld. Wij achten het alleszins een kostelijk boek, dat wij van harte en onvoorwaardelijk aanbevelen, en voegen er den wensch bij, dat van de hand des heeren v. D., die reeds zoo menig schoon boek vervaardigde, nòg meer voor onze ,jeugd verschijnen moge.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1901

Open Jachin-boekbeoordelingen.


W.J.D. van Dijck

Jaap's gebed , druk 4, 54 blz.
De schrijver verplaatst den lezer in het gezin van een werkman, die door den noodlottigen invloed der drinkgewoonten in onze samenleving, zich meer en meer aan den drank overgeeft en zijn gezin in armoede en ellende brengt. Op zekeren avond is hij getuige van een gesprek tusschen twee zijner kinderen. Een kleine jongen, door de drift zijns vaders een paar jaar geleden misvormd, vertelt zijn zusje een en ander van wat hij in een Christelijk Ziekenhuis van den Heiland heeft hooren vertellen. Zijn zusje zou nu ook graag een bijbeltje hebben en nu doet Jaap een echt kinderlijk gebed om het bezit daarvan. Dit gebed en het kinderlijk vertrouwen op de verhooring ervan zijn de eerste prikkelen, waardoor zijne zondige conscientie tot ontwaken komt. Nog denzelfden avond komt hij onder het gehoor van den straatprediker, waarmede blijkbaar de sinds lang ontslapen doctor Esser bedoeld is. Diens woord grijpt hem in het hart. Onder Gods genadige leiding komt hij nu terug van zijn zondigen weg en ontvangen de kleinen de verhooring van hun gebed. Het is een treffend verhaal, waard om in ieder Christelijk gezin gelezen te worden. Voor kinderen van 10 jaar en ouder, maar ook voor jongelieden en volwassenen verdient het volle aanbeveling. Taal en stijl zijn goed verzorgd. De plaatjes zijn niet alle even goed. Het eerste plaatje in het boek zal zeker niet tot lezen uitlokken. De dame op het plaatje bladzijde 38 heeft niets van eene oude mevrouw, (blz. 38, regel 29). Wij hopen, dat deze gebreken het boekje geene lezers zullen onthouden. Boekbeoordeling in bijblad van "De Christelijke Familiekring : tijdschrift voor zondagsschool en huisgezin", 1907
W.J.D. van Dijck

Jaap's gebed , druk 4, 54 blz.
Een zeer degelijk boekje, dat we, zoowel naar inhoud, als naar strekking en vorm, van harte kunnen aanbevelen. Jaap is het jongste kind van een smidsknecht, die aan den drank is geraakt, zijn huiselijk leven verwoest en in een ruzie met zijn vrouw zijn kleinen Jacob voor zijn leven ongelukkig heeft gemaakt. Jaaps gebed is het gebed, dat hij met zijn zusje tot den Heere Jezus opzendt, om een Bijbel, waarin zij de Kerstgeschiedenis kunnen lezen. Jaaps bidden en de inhoud van het gebed worden de middelen, waardoor de man tot inkeer, het huisgezin tot rust en de liefde en de vreeze Gods inwoneressen des huizes worden. Het geloof van de kleinen wordt niet beschaamd: de Bijbel komt er. De Heer Van Dijck, Schrijver van Selcart en meerdere verhalen, heeft goed slag van vertellen. Hij weet allerlei schoone opmerkingen te geven en het geheel zeer aangenaam voor te stellen. De straatprediker maakt bepaald een schoonen indruk; en de fabrikant, door wien het gezin gered wordt, is een innemend persoon. Het verhaal is levendig, vol actie, boeiend, zuiver van taal, eenvoudig en duidelijk. Alleen den "ring van Gyges" zouden we liever niet hebben aangetroffen in dit verhaal. Dat ding is reeds lang uit den tijd. Hierbij komt nog, dat de Schrijver hem o.i. waarlijk niet noodig had. Op blz. 18 spreekt de auteur van een zorgeloos kind, terwijl hij bedoelt: een onbezorgd kind. Overigens is er niets op den vorm of de taal en den stijl aan te merken. Op dit boekje past volkomen Callenbachs devies; "Goet, frisch, claer." De gecartonneerde omslag, de plaatjes, de heldere druk en de lage prijs, alles maakt het boekje aantrekkelijk. De strekking is: "Een krachtig gebed des rechtvaardigen vermag veel." Dat gebed moge dan van een ongelukkig kind zijn, als het maar door Gods Geest gewerkt werd, heeft het evenveel kracht als van den man Gods, Elia. Deze strekking wordt door den Schrijver op schoone wijze in het oog gehouden, en zal door elk lezer wel verstaan worden. Ook wil de Schrijver doen uitkomen, welke slechte gevolgen het misbruik van sterken drank met zich sleept, en dat in den weg der waarachtige bekeering deze vijand zeker kan worden overwonnen. In alle opzichten voldoet dit verhaal aan onze wenschen. 't Is zeer aantrekkelijk en daarbij leerzaam. Wij aarzelen dan ook niet, dit schoone werkje warm aan te bevelen. Onze kinderen mogen het vroeg lezen. Ds. Smith zegt in zijn "Woord vooraf" terecht: "Ook ouden van dagen zullen met het boekske ongetwijfeld met veel genoegen kennis maken. "Jaaps Gebed" is waard in ieder Christelijk gezin gelezen en herlezen te worden."

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1907

Open Jachin-boekbeoordelingen.


W.J.D. van Dijck

Jaap's gebed , druk 5, 76 blz.
Zie Boekbeoordeeling van Jachin 1907 bij verschijnen van druk 4.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1915

Open Jachin-boekbeoordelingen.