Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Netty Faber-Meynen

Jaapje, druk 1, 46 blz.
G. K. Q. 3 t. d. t. 25 cent. Jaapje heeft in een onbewaakt oogenblik zusjes krullen afgeknipt en daardoor Moeder veel verdriet gedaan. Hij deed het, om Moeder een gang naar den kapper te besparen. Hij vindt het zelf ook naar en bidt nu elken avond of de Heere die krullen wil laten terugkomen. Later vindt hij een kostbare broche, die door een van de dames van de buitenplaats verloren is. Hij wil die Moeder present geven maar deze stuurt hem naar het groote huis, waar hij voor zichzelf en voor zusje een rijksdaalder krijgt. Voor Moeders verjaardag koopt hij nu een mooien halsketting. Op Moeders feestdag vertelt hij, dat hij iederen avond gebeden heeft voor zusjes krullen, en hij is blij, dat de Heere dat gebed heeft verhoord. De clou is dus: Jaapje bidt, dat de krullen weer zullen aangroeien, en - 't gebeurt! Maar we vragen: Wat zijn dat toch voor rare voorstellingen: je bent een bovenbest kereltje, je haalt wat uit dat mis is, maar je bedoelt 't toch zoo goed, je hebt er ergen spijt van, je bidt en ...... de Heere maakt 't weer in Orde ....... Waar is hier de goede onderrichting van zonde en genade, en van wat gebedsverhooring is? Zoo'n braaf Hendrikje ......... Is dat nu iets om door een jury voor de beste Chr. Jeugdlectuur te worden goedgekeurd? - Zeker, qua vertelling is het prima; het geeft zelfs vertelkunst, maar inhoud en strekking bltjven beneden pari. We kunnen onmogelijk een boekje, waarin het waarachtige Evangelie ontbreekt, aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

Netty Faber-Meynen

Jaapje, druk 1, 46 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jaapje is een eenvoudig, kinderlijk boekje voor onze zesjarigen. Het is een echt knus huisgezin; vader, moeder en twee kindertjes: zusje en Jaapje. Moeder en vader gaan echt life met hun kinderen om. Jaapje gaat naar school en moet dan de buitenplaats de "Eikenhorst" voorbij. Eens vindt hij daar een mooi "schitterding", zooals hij het noemt. Hij wil het houden voor moeder, doch moeder wijst hem er op, dat eerlijkheid boven alles gaat. Jaapje brengt het terug en ontvangt als belooning twee rijksdaalders, voor hem één en voor zijn zusje één. Voor moeders verjaardag koopt hij nu een mooi "schitterding", nog mooier dan van Juffrouw Melia, vindt hij. De verjaardag van moeder, waar mee het boekje besluit, is het hoogtepunt in dit boekje. Algemeene op- of aanmerkingen: Een heel gewoon verhaaltje. Er zit weinig voor onze Zondagsscholen in.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Netty Faber-Meynen

Jaapje, druk 1, 46 blz.
Dit is de geschiedenis van een aardig jongetje, Jaapje, die om moeder te verrassen voor kapper speelde bij zusje en nog allerlei kleine dingen beleeft. Het kindergebedje, als Jaapje bidt om 't aangroeien van zusjes krullen, is een zwak punt in 't boekje. Verder is het prettig verteld en ziet er in het aardige omslagje aantrekkelijk uit. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1936
Netty Faber-Meynen

Jaapje, druk 2, 45 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jaapje is een eenvoudig, kinderlijk boekje voor onze zesjarigen. Het is een echt knus huisgezin; vader, moeder en twee kindertjes: zusje en Jaapje. Moeder en vader gaan echt lief met hun kinderen om. Jaapje gaat naar school en moet dan de buitenplaats de "Eikenhorst" voorbij. Eens vindt hij daar een mooi "schitterding", zooals hij het noemt. Hij wil het houden voor moeder, doch moeder wijst hem er op, dat eerlijkheid boven alles gaat. Jaapje brengt het terug en ontvangt als belooning twee rijksdaalders, voor hem één en voor zijn zusje één. Voor moeders verjaardag koopt hij nu een mooi "schitterding", nog mooier dan van Juffrouw Melia, vindt hij. De verjaardag van moeder, waarmee het boekje besluit, is het hoogtepunt in dit boekje. Algemeene op- of aanmerkingen: Een heel gewoon verhaaltje. Er zit weinig voor onze Zondagsscholen in.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.