Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJeannette van Luipen-Bronwasser

Het mooiste feest, druk 1, 44 blz.
7 t.d.t., G.K.C.B., J. 7-10 j. Het boekje verplaatst ons naar een zaal voor jongens in een sanatorium. De jongens zijn zeer verschillend van karakter en hebben naast hun verdriet ook hun pret. Een aardige dokter en een sympathieke zuster weten goed met de jongens om te gaan. Er komt een nieuwe jongen, Rob, die eerst erg stug is. Langzamerhand wordt het anders. De jongens maken verrassingen voor patiƫnten in een ander sanatorium en ontvangen met kerstmis ook een pak. Zo vieren ze nog een mooi feest, ook de eerst zo eenzelvige Rob. De sfeer van het sanatorium is goed weergegeven. Ook hoe de jongens zich soms eenzaam voelen en hun verdriet hebben. Op ongekunstelde wijze wordt gesproken over de Here Jezus, die ons hart vraagt en onze grote Vriend wil zijn. Deze gesprekken zijn soms een tikje te zwaar. Geert leert iets voor een ander te zijn en het gelukt hem door zijn vriendschap, Rob dichter bij de Here Jezus te brengen. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

Jeannette van Luipen-Bronwasser

Het mooiste feest, druk 1, 44 blz.
prijs gecartonneerd f 0,80; jongensboek.
Inhoud: Geert en Rob kuren in een kindersanatorium. Rob is een erg eenzame jongen. Hij heeft geen moeder meer en zijn vader kijkt niet naar hem om. Hij sluit zich van de anderen af en in zichzelf op. Door geduld en zelfverloochening weet Geert hem in de goede zin van het woord te overwinnen. Geert en Rob worden dikke vrienden en vieren met de andere jongens op de zaal het feest, dat het "mooiste feest van het hele jaar" is, het Kerstfeest. Gebruik van Heer en kerstboom.
Conclusie: Er zitten goede kwaliteiten in dit jongensboekje. Chr. opvoedkundig en karaktervormend. Gaat jammer genoeg niet wat dieper.
Eindoordeel: afgezien van kerstboom, aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Jeannette van Luipen-Bronwasser

Het mooiste feest, druk 1, 44 blz.
Het mooiste feest is toch altijd Kerstmis, ook al lig je in een sanatorium op een zaal met dertien andere jongens. En met hoeveel toewijding en enthousiasme dit kerstfeest gevierd wordt, ervaart de nieuweling Rob, die ondanks zijn schuwheid en kortaangebondenheid wordt opgenomen in de sfeer van vriendschap die op het zaaltje heerst. Ofschoon dit door Jeannette van Luipen-Bronwasser geschreven boekje soms wat erg gevoelig is uitgevallen, toch een aardig en onderhoudend verhaal. (f 0,80)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.

Jeannette van Luipen-Bronwasser

Het mooiste feest, druk 2, 44 blz.
prijs f 1,15 gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Enkele jongens, die in een sanatorium verpleegd worden, vormen een kleine gemeenschap. Ze gaan zich voorbereiden op het Kerstfeest. Rob, een jongen, die er later bijkomt, is jaloers en houdt zich afzijdig. Later gaat hij wel meedoen en vindt z'n plaats. Strekking: Met geduld en vriendschap kan veel bereikt worden. Bitsheid en onvriendelijkheid kan slechts overwonnen worden door liefde en vriendschap. Gebruik van heer en kerstboom.
Conclusie: Een mooi gegeven en de inhoud is wel aardig. Het is echter nogal vlak en blijft vaak aan de moraal hangen en daardoor blijft het wel onder de maat.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.