Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Jan Haring op de geuzenvloot, druk 1, 108 blz.
prijs gecartonneerd f 1,35; jongensboek.
Inhoud: Dit boekje vertelt van de spannende strijd tussen Watergeuzen en Spanjaarden. Een Enkhuizer jongen neemt dienst op de Geuzenvloot. Wat een avonturen beleeft hij en wat een spanningen moesten ook in die dagen in de gezinnen verwerkt worden. Deze jongen vindt de dood in een beslissende slag.
Conclusie: Voor de vrijheid in die dagen is hard gevochten. Er hing zoveel van af, want de ware dienst des Heeren was in het geding. Graag zullen de jongens dit spannende verhaal lezen. Belangrijk is het, dat er nadruk op gelegd wordt, dat we alleen in het geloof goed kunnen sterven. Dit is wel wat vlak uitgewerkt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Jan Haring op de geuzenvloot, druk 1, 108 blz.
Jan Haring op de Geuzenvloot, speelt ten tijde van Alva. De moedige Jan Haring, lichtmatroos op een vissersboot, neemt dienst op de vloot van de Geuzen en sneuvelt in de zeeslag tegen admiraal Bossu. Deze historische roman van K. Norel is levendig geschreven, met grote kennis van scheepszaken. Toch menen wij deze lectuur voor katholieke kinderen minder geschikt te moeten noemen. De auteur neemt immers een uitgesproken protestants standpunt in, waarin de Spaanse Inquisitie diepzwart en de Hollandse vrijheidsstrijders helderblank zijn. Deze ongenuanceerde tekening van de historie is voor de jeugd misleidend.(geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1959-60

Open IDIL-Gids.