Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Jan en Janneke in Canada, druk 1, 62 blz.
prijs f 0,95; gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd ± 8-12 jaar.
Inhoud: Jan en Janneke gaan met hun ouders naar Canada. Ze komen terecht op een vrij eenzame plaats ver in het Westen. Op school is het eerst nogal moeilijk; al gauw gaan ze samen op paard naar school. Vader verdwaalt in een sneeuwstorm en wordt bijna bevroren gevonden. Daarna gaan allen naar de kerk ver weg, om de Heere dank te zeggen voor de behouden thuiskomst van vader. Als het lente geworden is, rijden ze op paard door een gezwollen beek en ontmoeten een jonge beer. De oude berin verschijnt ook op het toneel. Het paard slaat op hol en Jan en Janneke vluchten weg en kruipen weg in... het hol van de beer. Op 't nippertje worden de kinderen gered.
Conclusie: Een prachtig, spannend boek, waar de kinderen van genieten zullen. Ook ouderen kunnen er wat uit halen. 't Schetst de bezwaren van de emigratie. Jammer dat de godsdienstige inhoud wat gering is. Anders zouden we het warm aanbevelen. Nu toch:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Jan en Janneke in Canada, druk 1, 62 blz.
Een spannend boek over emigrantenkinderen is Jan en Janneke in Canada, door K. Norel. Het geeft een goed idee van leefwijze, gevaren en vreugden in dit onmetelijke land. Bovendien wordt het gedragen door een diep-christelijke geest. Een boek dat eigenlijk iedereen die aan emigreren denkt, zijn kinderen eens moet laten lezen en dat alle kinderen zeer kan boeien, want Norel is een uitstekend verteller.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.

K. Norel

Jan en Janneke in Canada, druk 2, 61 blz.
prijs gecartonneerd f 1,-; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Jan en Janneke zijn met hun vader en moeder naar Canada geëmigreerd. Vader verdwaalt in de sneeuw, doch wordt gered. Jan en Janneke beleven een avontuur met een beer, die Jan tot drie keer met een stok afweert (sic!) Ze worden op 't laatste nippertje gered. Tenslotte schrijft Jan een brief naar de vriendjes in Nederland. Strekking: Dit verhaal laat de toestanden en omstandigheden zien der emigranten in Canada. Grote afstanden, koude winters, veel eenzaamheid, maar toch met een lokkende bekoorlijkheid. Het laatste hoofdstuk heet dan ook: "Komen jullie?" Gebruik van Heer.
Conclusie: Een spannend verhaal voor onze jongens. Soms wat onwaarschijnlijk, maar toch een beeld gevend hoe het in Canada is. Jan's kerkgang was bedoeld als dankbaarheid voor vaders redding, maar de zonde ligt aan de deur, dat ondervindt Jan. 't Geheel is in een vlotte en boeiende stijl geschreven.Wel wat oppervlakkig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Jan en Janneke in Canada, druk 3, 61 blz.
prijs gecartonneerd f 1,-; illustraties van Jan Lutz; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-14 j.
Inhoud: Jan en Janneke emigreren met hun ouders naar Canada. Reis per boot en trein duurt lang. Deskundige beschrijving van klimaat en leven in Canada. Per paard naar school, avontuurlijke ontmoeting met een berin met jong, in wier hol de kinderen een schuilplaats zochten. Vader uren onder de sneeuw bedolven. Strekking: Een winter in de koude bergstreken van West-Canada met alle moeilijkheden en gevaren: kou, sneeuw, wilde dieren. Godsvertrouwen, ook in moeilijke omstandigheden. Een jongen met fouten èn kinderlijk geloof. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een spannend en avontuurlijk boek, erg leerzaam. Kerstfeest komt er niet in voor.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Jan en Janneke in Canada, druk 4, 61 blz.
prijs geb. f 4,15; jongens- en meisjesboek, leeftijd 9-11 jaar.
Inhoud: Jan en Janneke zijn naar Canada verhuisd met hun ouders.
Inhoud: Een mooie reisbeschrijving, maar weinig christelijke strekking in dit verhaal, wat toch wel gewenst is om het als Kerstboekje mee te geven. Daarom:
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Jan en Janneke in Canada, druk 5, 62 blz.
jongens en meisjes van 7-9 jaar. Prijs f 4,70.
Inhoud: Jan en Janneke zijn met hun ouders naar Canada geëmigreerd. De kinderen ontdekken direct al hoe geweldig koud het daar kan zijn. De schrijver schildert op eenvoudige wijze de eerste belevenissen van een Nederlands gezin in een vreemd land. Hoogtepunten in het boekje: Vader verdwaalt in een sneeuwstorm en Jan en Janneke worden aangevallen door een beer.
Conclusie: Door het geringe aantal bladzijden is de schrijver er niet geheel in geslaagd een evenwichtig boekje te schrijven. Jammer is het gebruik van het woord "Heer". Wel wordt aangegeven, dat alleen de hulp van God verwacht kan worden.
Eindoordeel: aanbevolen, onder voorbehoud van het bovenstaande. v. L.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1979

Open Boekbeoordeling.