Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Janneke en Juno, druk 1, 45 blz.
prijs 80 cent gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Janneke heeft medelijden met Juno, de trekhond van Vodde-Gerrit. Ze vindt dat hij wordt afgebeuld. Daarom maakt ze hem los uit het tuig en laat hem los. Wat dat voor gevolgen heeft, wordt in dit boekje verteld. Strekking: God zorgt voor mensen en dieren. Zelfs uit het kwade doet Hij nog iets goeds voortkomen. Wees niet te snel met je oordeel.
Conclusie: Een echt kinderboek, dat het goedbedoelde bij een kind en het ondoordachte van hetzelfde kind duidelijk tekent.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Janneke en Juno, druk 2, 45 blz.
Dit verhaal waarschuwt tegen een te vlugge beoordeling van iemand. Het leert ons verder, dat de zonde onvrede brengt en dat bedreven onrecht weer moet worden hersteld. Zondebesef en oprecht berouw is hier aanwezig, evenals het gebed tot de Here Jezus. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

K. Norel

Janneke en Juno, druk 2, 45 blz.
prijs gebonden f 0.85; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Juf op school vertelt van het lijden, dat de mensen de dieren vaak aan doen. Wanneer Janneke daarna Vodde Gerrit met z'n hondekar ziet staan, maakt ze samen met een vriendje de hond los. Wat daarna gebeurt en hoe alles weer goed komt, wordt ons in dit boekje vertelt. Strekking: Het is een poging liefde tot de dieren bij te brengen bij de kinderen, maar veelmeer een wijzen op Gods voorzienig bestel, onze schuldbelijdenis en de vergeving van zonden.
Conclusie: Een prachtig boekje, waar onze kinderen van genieten zullen en uit leren kunnen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Janneke en Juno, druk 3, 46 blz.
prijs gebonden f 1,55; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: "Goed zijn voor dieren." Wat dit betreft was Janneke het roerend eens met de juf van school. Daarom zorgde ze er ook voor, dat op zekere dag Juno, de trekhond van Vodde-Gerrit, zijn vrijheid kreeg. Gerrit moet dan op eigen kracht de kar thuisbrengen. Te veel gevergd! Hij wordt ziek en Janneke begrijpt later, mede door haar schuld. Alles loopt echter nog goed af en Janneke komt er achter, dat ook Vodde-Gerrit een echte dierenvriend is.
Conclusie: Een heel goed boekje. Opvoedkundig. Ook christelijke strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Janneke en Juno, druk 4, 46 blz.
Geschikt voor jongens en meisjes van 7-9 jaar. Prijs f 3,80.
Inhoud: De juf op school heeft verteld, dat het verboden moest zijn, een hond als trekhond te gebruiken. Daarom schelden de kinderen Vodde-Gerrit uit voor dierenbeul en maken Janneke en Bob zij trekhond Juno op een keer stiekem los. Dan moet Vodde-Gerrit de zware kar zelf duwen. Daardoor wordt hij ziek. Janneke hoort dit als ze voor haar moeder een boodschap moet doen bij Vodde-Gerrit. Ze schaamt zich diep en heeft berouw. Ze vraagt vergeving aan Vodde-Gerrit en aan de Heere. Zij en Bob gaan de wagen van Vodde-Gerrit opschilderen en bij de mensen vragen of zij hun lompen voor hem willen bewaren.
Conclusie: Een prachtig en leerzaam boek: Let op je woorden. Wees voorzichtig met je oordeel. Help de ander. Overwin het kwade door het goede.
Eindoordeel: warm aanbevolen. W. M.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1978

Open Boekbeoordeling.