Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Wijnand Jakobs

Japie en Kazan, druk 1, 32 blz.
prijs f 0,50; in slappe omslag; jongensboek, leeftijd 7 à 8 jaar.
Inhoud: Groot is de vriendschap tussen Japie en zijn hond Kazan. Het dier vergezelt hem op zijn wandelingen en redt hem van de verdrinkingsdood uit het diepe water, waaruit hij, ondanks de waarschuwing van zijn ouders, bloemen trachtte te bemachtigen. Japie wordt daarna heel ernstig ziek, maar herstelt gelukkig weer, tot dankbare blijdschap niet alleen van zijn vader en moeder, maar ook van zijn oude vriend "oom Berend". Gebruik van Heer eenmaal op blz. 20.
Conclusie: Een boekje van goede, godsdienstig opvoedkundige strekking. In de ure van levensgevaar wordt de rechte weg bewandeld. Verdeling in lettergrepen had de leesstof voor jongeren geschikter gemaakt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Wijnand Jakobs

Japie en Kazan, druk 2, 32 blz.
prijs f 0,50 in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Japie beleeft allerlei avonturen. Op een keer raakt hij te water en wordt door zijn hond Kazan gered. Daarna wordt hij ernstig ziek, maar gelukkig mag hij weer beter worden. Een oude vriend, oom Berend, heeft een jongetje gehad, dat echter niet beter is geworden. Van oom Berend krijgt Japie het fluitje van dat overleden jongetje. Enkele trekken van dit verhaal herinneren ons aan wat we lazen in "Ouwe Bram" en in "Peerke en zijn kameraden". Strekking: Alleen de Heere weet wat goed voor ons is, daarom mocht Japie gered worden en weer herstellen.
Conclusie: Een aardig verhaal over een jongetje en een hond. Het is goed geschreven, zij het dat de godsdienstige strekking wat oppervlakkig is. De verschillende gegevens zijn, naar het ons voorkomt, niet helemaal origineel en de taal voor de 6- en 7-jarigen niet altijd gemakkelijk.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
Wijnand Jakobs

Japie en Kazan, druk 3, 32 blz.
prijs f 0,65 in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Japie en z'n hond Kazan zijn trouwe vrienden. Als Japie voor moeder bloemen plukt in het bos, waar hij van vader niet komen mocht, valt hij in 't diepe water. Kazan haalt hem er uit en de passerende marskramer Berend (ook een vriend van Japie) past kunstmatige ademhaling toe. Japie wordt erg ziek, maar geneest. Hij geeft Berend een nieuwe mars en deze geeft Japie het fluitje van zijn overleden zoontje, "een jongen als Japie". Gebruik van Heer éénmaal.
Conclusie: Vlot verhaal met goede strekking.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.