Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jenny Slegers-Kwakkel

Joke redt het wel!, druk 1, 116 blz.
4 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 9-13 j. Dit boekje geeft de lotgevallen weer van Joke, thuis en op school, bij een dagje uit en bij een logeerpartij bij haar opa en oma. Doordat haar vader overspannen raakt en mitsdien voor herstel een reis maakt naar zijn broer in Florida, (haar moeder gaat ook mee) wordt Joke's opvoeding toevertrouwd aan een oom en tante, waar ze ook weer heel wat meemaakt (o.a. het verdwalen, mede door haar toedoen, van haar broertje Aartje. De uitvoering is goed, de plaatjes zijn weinig in getal en niet bijzonder goed. De Here zorgt voor ons en hoort het gebed. Dit komt in dit boekje heel duidelijk uit. Op het kerstfeest wordt verteld, dat de Here Jezus op de wereld is gekomen voor zondaren, maar dit staat feitelijk buiten het verhaal. Een der recensenten merkt op, dat het boekje helaas meer moralistisch dan evangelisch is. Maar het kinderleven met al zijn problemen wordt er vrij behoorlijk in geschetst, al is het hier en daar wat gezocht. 't Is een echt christelijk boek, waarin de echte vreugde verweven is. Hoewel soms hier en daar wat langdradig en breedsprakig, kan dit boekje toch medewerken aan het zuiver beoordelen van het kerstgebeuren door de jeugd. Bij meerderheid van stemmen wordt het dan ook aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

Jenny Slegers-Kwakkel

Joke redt het wel!, druk 1, 116 blz.
prijs gecartonneerd f 1,55; meisjesboek.
Inhoud: In het gezin van Joke hebben vader en moeder het erg druk door de zaak. Joke zal later wel moeten helpen en zo kan zij geen tuinarchitekte worden, wat ze als ideaal heeft. Vader raakt overwerkt en moet een poos er uit. Moeder gaat mee en Joke met de andere kinderen gaan bij familie logeren. Daar gedraagt ze zich flink, ook in de tuin, De tuinman ziet wat in haar. Joke zal het wel redden!
Conclusie: Dit is een aan elkaar geregen verhaal zonder verband. Een bepaalde strekking heeft het ook niet. Ook de woordkeus bevalt soms niet. Voor uitdeling op het Kerstfeest is het dan ook heel niet geschikt.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.