Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Anne de Vries

Jongens van de straat, druk 1, 128 blz.
G. K. 0. f 0.95, 25 á f 0.75. Een verwaarloosde, achterlijke jongen uit het groote stadsleven is op de gewone school. Hij steelt met anderen uit honger. Toch houdt hij van zijn broertje en zusje. Vader drinkt en slaat; moeder is smerig en vies en heeft geen geld om eten te koopen. Ratje moet het zelf maar zoeken. Eindelijk kan de meester hem niet meer hebben en gaat hij met tegenzin naar de haveloozenschool. Daar ontwaakt zijn leerlust en eergevoel. Hij doet, wat hij kan; hij strijdt tegen zichzelf om straatroof te laten. Onder hongerverzoeking en kameradenverleiding valt hij; maar hij valt dan tevens in politiehanden. 't Opvoedingsgesticht is z'n toekomst. Daar leeft hij eenzaam; z'n ouders worden uit de ouderlijke macht ontzet. In de stichting komt hij tot Jezus en leert het nieuwe leven kennen. We zouden dit boek een Christelijk pendant van Brusse's Boefje kunnen noemen. De vorm is pittig realistisch: in gunstigen zin. De taal der kinderen en boefjes is vrij trouw weergegeven. De inkleeding is eenvoudig. De strekking van dit boek is uitnemend. Het toont, wat de Christelijke barmhartigheid onder Gods zegen nog weet te bereiken met de boefjes van de straat. Maar dit boek is geen eigenlijk kinderboek. Het heeft voor volwassenen een goeden inhoud met algemeene tendenzen op het terrein der verzoening van Christus. De gedachten daarover zijn in algemeenen geest gesteld en het "zielebeweeg" gaat gemakkelijk genoeg, gelijk in de meeste van zulke verhalen. We bevelen het voor ouderen ter lezing aan; misschien kan het ook voor de oudste leerlingen dienen, b.v. voor de vervolgklassen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

Anne de Vries

Ratje , druk 11, 128 blz.
We mogen wel eens wijzen op het boek Ratje, Een jongen van de straat, door Anne de Vries. Ratje is de oudste zoon van een dronken vader en een haar huishouden verwaarlozende moeder. Van opvoeden is geen sprake. Ratje groeit op als straatboefje. Doorhonger gedreven komt hij tot stelen. Via het politiebureau belandt hij in een opvoedingsgesticht, waar ze een flinke jongen van hem weten te maken. Als jeugdboek aangekondigd lijkt ons dit boek in sommige opzichten toch veeleer de volwassene liggend.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.

Anne de Vries

Ratje , druk 21, 127 blz.
26 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 12 j. e.o. De geschiedenis van Kees van Dam, een jongen uit een achterbuurt van een grote stad. Het type van de asfaltjeugd. Door allerlei belevenissen heen komt zij terecht in een opvoedingsgesticht en zo zoekt hij de weg naar een beter leven. Dit boek is even goed voor volwassenen als voor de jeugd. Het doet een beroep op ons gevoel en mededogen met de "misdeelde" ander. Mogelijk ook een heenwijzing naar de reddende liefde van Christus. Het is heel suggestief geschreven en de 21ste druk is dan ook wel verdiend. Men kan zich alleen maar verheugen over het feit, dat dit boek zoveel gelezen en uitgedeeld wordt. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Anne de Vries

Ratje , druk 32, 126 blz.
prijs gebonden f 4,90; jongensboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Ratje (Kees van Dam) is een jongen uit een slop in de grote stad. Vader en moeder zijn aan de drank verslaafd. De kinderen in 't gezin lijden honger. Kees steelt een geranium om z'n onderwijzer te geven op zijn verjaardag. Deze heeft 't door en geeft Kees een goede les. Kees belooft niet meer te stelen. Van de honger gaat hij 't toch weer doen. Hij komt in een verbeteringsgesticht terecht, waar hij een goede opvoeding krijgt en 't voornaamste: hij leert de Heere Jezus kennen.
Conclusie: Bizonder mooi boek. De jongens zullen het verslinden en er veel uit leren, nl. wat moet en niet moet in het leven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.