Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Rik Valkenburg

Joost en zijn vader, druk 1, 32 blz.
prijs in slappe omslag f 0,60; jongensboek.
Inhoud: Joosts vader is kapitein op een schip. Deze hoopt met de Kerstdagen thuis te zijn. Wanneer de marconist een s.o.s.- bericht ontvangt, geeft vader bevel het schip in nood te gaan helpen. Na enige tijd komt er bericht dat genoeg hulp aanwezig is. Dan komt Joosts vader een dag te laat in Nederland. Enkele dagen voor het Kerstfeest krijgt Joost een ongeluk en wordt in het ziekenhuis opgenomen met een gebroken arm en een licht beschadigde rug. Joosts moeder is reeds gestorven, daarom is hij in huis bij tante Fré en oom Henk. Bij de Kerstfeestviering op 2e Kerstdag komt vader. Dan is het echt feest. Strekking: Er zit een christelijke strekking in dit boekje.
Conclusie: Het is een verhaal dat ons verplaatst in de dagen rondom Kerstfeest. Met kleine hoofdstukjes is het bestemd voor jongens van 8 jaar. Jammer dat het woord Heer gebruikt wordt. Is dat in de geest van de schrijver?
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
Rik Valkenburg

Joost en zijn vader, druk 3, 32 blz.
prijs geniet f 1,50; jongensboek, leeftijd ± 8 jaar.
Inhoud: De vader van Joost is kapitein op een groot schip en hij zal met Kerst thuis zijn. Maar vlak voor Kerst breekt Joop zijn arm en moet met Kerst naar het ziekenhuis. De tweede tegenvaller voor Joop is, dat vader niet op 't bezoekuur komt op le Kerstdag, vanwege een opgevangen S.O.S. bericht. Maar later op de dag is hij er toch nog.
Conclusie: Een verhaal waar niet veel spanning in zit. Ook weer volop gebruik van het woord "Heer"; een tekening met een levensgrote kerstboom. Al met al: matig aanbevolen voor onze Herv. Geref. zondagsscholen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1977

Open Boekbeoordeling.