Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronM.A.M. Renes-Boldingh

Ineke's grote geheim, druk 1, 61 blz.
prijs gebonden f 1,-; meisjesboek.
Inhoud: Ineke en Rob zijn een tweeling. Eerst hebben ze het geheimpje, dat tante Rietje een baby zal krijgen. Dan dat van de cadeautjes voor moeders verjaardag. Maar Ineke's grote geheim is: moeder op haar verjaardag een baby te geven. In het park moet ze even passen op een kinderwagen. Die rijdt ze naar huis en brengt ze stilletjes in het schuurtje. Straks komt door de radio bericht van de vermissing van een baby en dan brengt Rob alles uit en komt alles in orde. Strekking: Kinderen zijn een geschenk des Heeren. De moederlijke trek in Ineke, zich uitend in haar dol zijn op babies en in haar verlangen naar een broertje of zusje, is heel goed getroffen. Maar... zij mag geen kindje stelen.
Conclusie: Zeker te waarderen is, dat moeder met haar tweeling op kinderlijke wijze van deze dingen spreekt. Toch doet heel het boekje wat gekunsteld aan en vooral Ineke's diefstal van de baby is erg onwaarschijnlijk. Is: "Wil je weg wezen?" wel goed Nederlands? (blz. 40).
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
M.A.M. Renes-Boldingh

Ineke's grote geheim, druk 1, 61 blz.
Spannend voor kleine meisjes is Ineke's grote geheim, door M.A.M. Renes-Boldingh. Ineke is met haar tweelingbroertje Rob naar de baby van haar tante gaan kijken. Zij is nu zo dol op zo'n klein kindje, dat ze er moeder op haar verjaardag een cadeau wil doen. Ze weet er een met kinderwagen en al machtig te worden in het park en deze ongemerkt in het schuurtje te zetten. Alles komt 's avonds na veel tranen terecht.(geb. f 1,<97>)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.

M.A.M. Renes-Boldingh

Ineke's grote geheim, druk 2, 61 blz.
gebonden, geïllustreerd met enkele mooie zwart-wit tekeningen. Geschikt voor meisjes van 7 tot 9 jaar. Prijs f 5,70.
Inhoud: De tweeling, Ineke en Rob, zitten in de eerste klas van de lagere school. Wanneer bij een oom en tante een baby geboren wordt, verlangen ook zij heel erg naar een broertje of zusje. Als Ineke hoort over een vondeling, die door de vinder mocht worden gehouden, gaat zij ook op zoek. De dag vóór moeders verjaardag zijn Ineke en Rob 's middags in het plantsoen. Een kindermeisje dat met een heel stel kinderen in het park is, vraagt aan Ineke of zij even op een baby in de kinderwagen wil passen. Ineke en Rob lopen dan gauw met de kinderwagen naar huis en zetten deze in de schuur. Nu kunnen ze hun moeder morgen verrassen. Maar eer het avond is, wordt het geheim ontdekt en gaat de baby terug naar het kindertehuis.
Conclusie: Een fijn en gaaf kinderverhaal, dat onze jonge lezertjes met spanning zullen lezen. Wel vind ik het - uit een oogpunt van verkeersveiligheid - niet zo verstandig, dat de zeer bekwame schrijfster Ineke en Bob steeds met hun step naar school laat gaan.
Eindoordeel: warm aanbevolen. W.M.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1982

Open Boekbeoordeling.