Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronIna de Vries-van der Lichte

Josje en Jaapje, druk 1, 35 blz.
prijs 45 ct; inslappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Josje en Jaapje kregen een poesje op hun verjaardag. Als de juffrouw een dierentuin op school maakt, willen Josje en Jaapje hun poesje meenemen. Onderweg raken ze het poesje kwijt. Ze zijn erg bedroefd. Ze zoeken overal, maar kunnen het niet vinden en komen daardoor te laat op school. Waarschijnlijk is het poesje in de bakkerij. Josje gaat er heen en vraagt aan de bakker, als hij 't vindt, 't dan op school te brengen. Dat gebeurt ook later. Moeder en vader zijn boos. Als de kinderen 's avonds bidden, moeten ze de Heere vergeving vragen voor 't verkeerde en 't stiekeme en aan de Heere overlaten, wat Hij goed vindt te doen. De bakker brengt het poesje op school en de kinderen zijn blij. Strekking: Kinderen mogen niets stiekem doen. Ook vindt God 't niet goed. Dit met nadruk gezegd. Geen Kerstboek. Wel: God zorgt voor alles.
Conclusie: Een aardig kinderboekje, bevattelijk geschreven. Als men persé een kerstboek wil hebben met als strekking: Christus is in de wereld gekomen om zondaren zalig te maken, dan is dit in dit boekje niet 't geval. Toch wil ik 't aanbevelen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
Ina de Vries-van der Lichte

Josje en Jaapje, druk 2, 35 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Josje en Jaapje, de tweelingen, krijgen op hun verjaardag een zwart poesje. Als de juffrouw op school een dierentuin maakt, willen ze hun poesje meenemen, maar hebben het thuis niet gevraagd. Onderweg raken ze Jimmie kwijt. De jongens zijn erg bedroefd en vader is erg boos. Moeder bidt met hen en Juf helpt hen zoeken. De bakker brengt Jimmie terug. Strekking: De Heere straft de ongehoorzaamheid, maar we mogen Hem bidden om vergeving en uitkomst.
Conclusie: Een aardig boekje voor kleine kinderen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.