Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJeanne Marie

Jopie's kerstfeest, druk 1, 40 blz.
prijs f 0,55; in slappe omslag; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: De juffrouw heeft op school verteld, dat we op Kerstfeest aan een arm kind wat moois moeten geven. Jolanda wil dit doen en koopt met haar moeder een kaart met gereedschap. God zal wel een arm jongetje sturen. Dit blijkt later Jopie te zijn, wiens opvoeding verwaarloosd wordt. Hij steelt van Jolanda en steelt later een kerstboom en probeert die bij Jolanda thuis te verkopen. Zo komen ze in contact met elkaar. Jopie wordt op de Kerstfeestviering daar uitgenodigd en dit wordt aanleiding voor een verandering in Jopie's leven. Gebruik van de kerstboom.
Conclusie: Dit boekje begint met te vertellen van de zin, en de betekenis van Kerstfeest. Dan mag niet het voornaamste zijn, dat we een arm kind wat geven. Dit krijgt te veel nadruk, zodat op het wezenlijke van het kerstgebeuren niet genoeg nadruk gelegd wordt. Verder is het verloop van het verhaal wel erg merkwaardig, er wordt nog al met het wit-zwart schema gewerkt. En de verandering van Jopie hangt er aan het slot wat bij. Ik geloof niet, dat dit boekje de kinderen erg zal toespreken en iets ten goede uit zal werken.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Jeanne Marie

Jopie's kerstfeest, druk 1, 40 blz.
Jeanne Marie vertelt van Jopie's kerstfeest. Jolanda heeft op school gehoord dat ze het kerstfeest het best kan vieren door iets aan een arm kind te geven. Ze mag mee boodschappen doen en ze koopt een kaartje met gereedschap voor een jongetje. Uit moeders tas wordt kerstpapier en een doos ballen gestolen door Jopie. Diens ouders werken in een hotel en zij moeten Jopie aan zijn lot overlaten. Om toch Kerstmis te kunnen vieren, steelt Jopie ook nog een kerstboom, die zijn oma echter niet in huis wil hebben. Daarom probeert Jopie hem te verkopen en wel aan de vader van Jolanda. Deze heeft medelijden met het ventje en nodigt hem op het Kerstfeest. Daar komt alles dan in orde. Een innig verhaaltje, dat zowel de protestantse als de katholieke jeugd kan smaken. (f 0,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.