Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



L.H. van der Ster-Bouwmeester

Josientje, druk 1, 16 blz.
prijs f 0,45 in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Josientje heeft een broertje gekregen, Moeder ligt nog in het ziekenhuis. In de kerstnacht sluipt ze het huis uit als de klokken luiden. Ze gaat het Kind Jezus zoeken. Op haar dwaaltocht komt ze bij het ziekenhuis en vindt troost bij haar moeder. Vader haalt haar weer op. Strekking: Opvoedkundig: De onbevangen houding van een kind tegenover het Kerstgebeuren. Godsdienstige strekking: Jezus is niet meer als kind op aarde, Hij is in de hemel.
Conclusie: Stijl goed. Het probleem van de aanwezigheid van Christus bij ons Kerstfeest niet helemaal bevredigend opgelost.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
L.H. van der Ster-Bouwmeester

Josientje, druk 2, 16 blz.
prijs in slappe omslag f 0,55; meisjesboek, leeftijd 5-8 jaar.
Inhoud: Als Josientje in de Kerstnacht de klokken hoort luiden, staat ze stilletjes op: ze wil het Kerstkindeke gaan zoeken. Ze neemt haar koffertje mee. Daarin heeft ze haar liefste pop gelegd, die ze als háár geschenk aan, het Kindeke wil geven. Ze kan de deur niet open krijgen, klimt door een raam. Na een lange dwaaltocht door de donkere straten, komt ze kletsnat aan het ziekenhuis, waar haar moeder en haar pasgeboren broertje worden verzorgd. Vader wordt gebeld, ze mag even bij moeder en broertje en krijgt toch nog een blij Kerstfeest. Gebruik van Heer en Heere.
Conclusie: Op voor kinderen van 4-8 jaar begrijpelijke wijze worden ze met het Kerstgebeuren in contact gebracht. Daarom: ondanks de onwerkelijk aandoende klimpartij en lange dwaaltocht door de stad:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1967

Open Boekbeoordeling.
L.H. van der Ster-Bouwmeester

Josientje, druk 3, 16 blz.
prijs in slappe omslag f 0,95; meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: In de Kerstnacht gaat Josientje er op uit om het Kindeke Jezus te zoeken en Hem haar hartje te geven. Ze verdwaalt in de koude morgen, maar komt terecht in het ziekenhuis, waar haar moeder, die een baby kreeg, ligt.
Conclusie: Een eenvoudig, kinderlijk verhaal, dat in één adem zal uitgelezen worden. Zeer geschikt ook als kerstvertelling. Alleen erg jammer, dat het woord "Heer" er in voorkomt. Overigens, toch vanwege het geheel:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.