Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA. Duyser

Jon tussen sneeuw en zon, druk 1, 189 blz.
6 t.d.t., J.M. 14-16 j. Jon, een pas geslaagde kleuterleidster, gaat met een welgestelde familie naar de wintersport als kinderverzorgster van het jongetje Robbie. Deze heeft een zuster: Cis, die even oud is als zij. Jon ontmoet daar ook nog een leeftijdgenote: Ans. Jon raakt haar verlovingsring kwijt en daardoor zoekt "dokter Fritz" toenadering tot haar. Ans heeft een verbroken verloving, die weer hersteld wordt en Cis wordt verliefd op Jons tweelingbroer Job. De ring komt uit de koffer tevoorschijn als de terugreis in zicht komt. Het verhaal eindigt met de thuiskomst van Jon. Fragmenten uit brieven naar huis vertellen over het hotelleven, de verliefdheden van de meisjes, op een opgewekte manier. In dit boek speelt het geloofsleven een grote rol. Een biddende moeder op de achtergrond. Een vlotte meisjesroman, die door oudere meisjes graag zal worden gelezen. Alle moeilijkheden worden wel zeer gemakkelijk opgelost. Voor de alleroudsten wel aan te bevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

A. Duyser

Jon tussen sneeuw en zon, druk 1, 189 blz.
prijs in geplastificeerde omslag f 1,50 (Mei-pocket); meisjesboek.
Inhoud: Jon, dochter van een doktersweduwe, gaat als kinderjuffrouw met een rijke familie voor 3 maanden naar Zwitserland. Ze wordt tenslotte niet alleen goed bevriend met Cis, de verwende, luchthartige dochter, maar er is zelfs grote kans, dat deze haar schoonzuster wordt. Jon heeft een heerlijke tijd in het bergland, waarvan de schaduwzijde is, dat ze dokter Neuman moet teleurstellen, die niet wist dat ze verloofd was en die haar als moeder wenst voor zijn moederloos dochtertje. Strekking: De oude vrome oma zegt, dat God Zijn majesteit toont in de grootsheid van de natuur en dat we de genade van Christus in ons hart kunnen ervaren, wat meer is.
Conclusie: Een kostelijk boekje voor oudere meisjes van de middelbare school door een niet onbegaafd schrijfster. Het is een pocketboek, dus ongeschikt voor prijsuitdeling op Kerstfeest van de Zondagsschool, Om twee redenen dus:
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.