Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronG. van Heerde

Jongens bij de Plashoeve, druk 1, 56 blz.
Een boekje dat ook de katholieke jongen wel kan lezen al is de sfeer protestants, is Jongens bij de Plashoeve, door G. van Heerde. Drie jongens zijn dikke maatjes met de boer van de Plashoeve. Er komt echter een kink in de kabel. Eindelijk gaat Eddie alles opbiechten en dan wordt de oude vriendschap hersteld.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1951

Open IDIL-Gids.

G. van Heerde

Jongens bij de Plashoeve, druk 1, 56 blz.
prijs f 0.65; in slappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 10-11 jaar. Een drietal vrienden mogen bij boer Lammerts telkens spelen. Maar door ongehoorzaamheid maken ze de boer heel kwaad. Hij verdenkt hen zelfs van gemene dingen, die zij echter niet gedaan hebben. Alles komt echter terecht.
Conclusie: De jongens zullen dit boekje graag lezen. Er zit gang in het verhaal. Er wordt het een en ander beleefd. De morele strekking is goed. Een van de jongens gaat het goed maken bij de boer. Maar godsdienstig is het een zeer zwak boekje. Er zit geen evangeliserende strekking in. Daarom kunnen we het helaas voor de uitdeling op Kerstfeest niet aanbevelen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Jongens bij de Plashoeve, druk 2, 63 blz.
prijs f 0,65; in slappe omslag; jongensboek, leeftijd ± 10 jaar.
Inhoud: Een drietal vrienden mogen bij boer Lammerts telkens spelen. Maar door ongehoorzaamheid maken zij de boer heel kwaad. Hij verdenkt hen zelfs van gemene dingen, die zij heel niet gedaan hebben. Alles komt echter terecht.
Conclusie: De jongens zullen dit boekje graag lezen. Er zit gang in het verhaal. Er wordt het een en ander beleefd. De morele strekking is goed. Eén van de jongens gaat het goed maken bij de boer. Maar godsdienstig is het een zeer zwak boekje, Er zit geen evangeliserende strekking in. Daarom kunnen we het helaas voor de uitdeling op Kerstfeest niet aanbevelen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Jongens bij de Plashoeve, druk 3, 63 blz.
prijs ƒ 0,65; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Jan, Eddy en Gijs gaan dagelijks naar en van school over het dijkje langs het meer. Zij passeren de boerderij "Plashoeve" en raken zeer bevriend met boer Lammerts, die een zoon heeft gehad, "net zo'n vrolijke jongen als zij". Ze "helpen" spoedig de boer op hun vrije middagen en mogen naar hartelust spelen doch roeien niet. Als de boer afwezig is doen ze het stilletjes. Bij hun terugkeer staat de boer hen op te wachten. Van angst en schaamte vluchten ze weg. Later krijgt de boer hun zwempakjes in handen, toen ze probeerden een schaap van 't prikkeldraad los te maken. Eddy gaat ze terughalen en alles komt weer in orde. Strekking: Niet-gehoorzamen brengt ellende en narigheid. Vogelnestjes uithalen is gemeen. "Vogels kunnen ook verdriet hebben, net zo goed als mensen".
Conclusie: Een boekje, dat de jongens in énen uit willen lezen! Spel en ondeugd. De laatste moet bestreden en - beleden. Het godsdienstig element is niet sterk.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.