Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Ato Friese

Karel de duiker, druk 2, 109 blz.
Bijzonderheden: oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 10 tot 14 jaar. Omvang 109 blz. Prijs (uitsl. gecart.) f 0.55.
Korte inhoud: Het verhaal speelt in een Friesch stadje aan de zee. Karel Dodijns, eenzelvige, moeilijke jongen, vervalt tot oneerlijkheid. Zijn moeder, een weduwe, pakt hem niet krachtig genoeg aan, en Karel komt van kwaad tot erger. Op een dag met makkers aan 't strand spelend, blijft hij achter, vindt een horloge van één hunner, behoudt het en verkoopt het aan een vreemden gras maaier. Het stelen van chocoladereepen vestigt 's meesters aandacht op hem. Deze en de burgemeester komen geleidelijk tot de ontdekking van Karel's misdrijf. Dominee brengt hem naar een tuchtschool. Het sterven van een kameraadje grijpt Karel sterk in 't hart en brengt hem tot inkeer. Hij ontvlucht de opvoedingsinrichting, maar wordt spoedig achterhaald en teruggebracht. De wijze directeur begrijpt Karels zielsgesteldheid en laat hem naar zijn moeder terugkeeren.
Beoordeeling: Het boekje is een boeiend, vlot geschreven verhaal met korte, rake zinnen. Het is niet preekerig, vervalt evenmin in gerekte natuurbeschrijving, maar is veelal goed „gezien". Op verschillende bladzijden toont het goede stijl-kwaliteiten, geeft het „eigen" beelden. Tjeerd Bottema zorgde voor enkele zeer sprekende illustraties. Aanbevolen, zonder voorbehoud. J.J. Meijer.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930